Sari la conținut

Fost angajat al serviciilor de informații militare, arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost subofiţer al serviciilor de informaţii militare americane a fost arestat vineri în Statele Unite şi inculpat de tentativă de a furniza Chinei informaţii despre apărarea naţională, a anunţat Departamentul de Justiţie (DoJ), notează AFP.

Ultima şi principala misiune a lui Joseph Daniel Schmidt, 29 de ani, care a servit în armată din ianuarie 2015 până în ianuarie 2020, a fost la Batalionul 109 de Informaţii Militare, desfăşurat la baza armată Lewis-McChord, în statul Washington (nord-vest), a subliniat DoJ într-un comunicat.

El este suspectat că, la scurt timp după ce a părăsit armata în 2020, “a intrat în contact cu consulatul chinez din Turcia şi, ulterior, cu serviciile de securitate chineze printr-un e-mail propunându-le informaţii despre apărarea naţională”.

În martie 2020, Joseph Daniel Schmidt a călătorit la Hong Kong, unde se presupune că şi-a continuat încercările de a “furniza serviciilor de informaţii chineze informaţii clasificate obţinute în timpul serviciului său militar”.

Le-ar fi propus în special un dispozitiv pe care l-ar fi păstrat, permiţând accesul la reţelele informatice militare securizate, potrivit aceleiaşi surse.

Fostul militar “a rămas în China, în principal la Hong Kong, până când a luat un zbor săptămâna aceasta spre San Francisco. A fost arestat la aeroport”, a precizat DoJ.

“Persoanele cărora li se încredinţează informaţii referitoare la apărarea naţională au datoria de a continua să protejeze aceste informaţii dincolo de serviciul lor pentru ţară şi cu siguranţă dincolo de frontierele noastre”, a afirmat procurorul general adjunct pentru securitate naţională din cadrul DoJ, Matthew Olsen, citat în comunicat.

Fostul militar este urmărit penal pentru că a încercat să livreze informaţii referitoare la apărarea naţională şi că a ascuns astfel de informaţii, două acuzaţii pasibile fiecare de pedepse de până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

În august, doi membri ai Marinei SUA care lucrau în California au fost arestaţi şi inculpaţi pentru că au transmis Chinei informaţii sensibile. (Agerpres)

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!