Sari la conținut

Fostul președinte al băncii chineze Citic Bank, a fost condamnat la moarte

Sun Deshun, fostul președinte al băncii chineze Citic Bank, a fost condamnat la moarte cu suspendare vineri pentru luare de mită, a anunțat televiziunea de stat CCTV, citând o decizie pronunțată de instanță, potrivit Reuters, citat de HotNews.

Parchetul Suprem al Chinei a anunțat în 2020 că Sun a fost arestat în provincia Shandong din estul țării și că dosarul său va fi gestionat de procurorii de aici, fără a oferi mai multe detalii la momentul respectiv.

Instanța a notat în decizia pronunțată vineri că Sun a profitat de poziția sa de vicepreședinte și apoi președinte a mai multor bănci din China pentru a intermedia împrumuturi ilegale și alte forme de ajutor în schimbul cărora a acceptat proprietăți a căror valoare totală se ridică la 979.500.000 de yuani, echivalentul a aproximativ 134 de milioane de dolari.

Faptele care i se impută lui Sun au avut loc în perioada 2003-2019, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori. În vârstă de 65 de ani, Sun a avut o carieră îndelungată în sectorul bancar chinez, începându-și cariera la instituții financiare de stat în virtutea apartenenței sale la Partidul Comunist.

El fusese numit director al Citic Bank în 2016.

Ce înseamnă condamnarea la moarte cu suspendare

Condamnarea la moarte cu suspendare este o prevedere unică a Codului Penal al Chinei, ea însemnând că executarea sentinței este amânată pentru o perioadă de doi ani.

În cazul în care inculpatul este găsit vinovat și de alte infracțiuni în intervalul respectiv de timp, pedeapsa se pune în aplicare.

În caz contrar, ea este comutată automat la închisoare pe viață.

Instanțele din China pronunță mai des acest tip de sentință comparativ cu condamnările la moarte directe, ele fiind folosite pentru a sublinia gravitatea infracțiunilor imputate unui condamnat, dar și „clemența” curții.

În decizia pronunțată vineri instanța chineză a dispus de asemenea retragerea pe viață a drepturilor politice ale lui Sun și confiscarea întregii averi pe care o deține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!