Sari la conținut

Fugarul Ilan Șor anunță crearea unui nou bloc politic și îi amenință cu pușcăria pe judecătorii care au decis scoaterea partidului ȘOR

Condamnat în cazul „furtului miliardului” din Republica Moldova, oliharhul fugar Ilan Şor a anunțat luni crearea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R.”, el amenințându-i cu închisoarea pe judecătorii Curții Constituționale care au decis scoaterea Partidului ȘOR în afara legii, transmite sursa.

Ilan Șor, fugit în Israel, a postat pe Facebook un mesaj în limba rusă, în care anunță constituirea unei noi formaţiuni – Blocul politic „Şansă, Obligaţii, Realizări” (Blocul Ş.O.R), „la solicitarea şi rugămintea a mai mult de jumătate din populaţia Moldovei”.

„Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a emis o hotărâre ilegală și fără precedent, privind lichidarea partidului „Șor”. Sunt convins că partidul „Șor”, în calitate de persoană juridică, va fi restabilit prin decizia CEDO, unde vom depune în curând o plângere, iar judecătorii care au votat pentru această decizie ilegală și absurdă, la indicația Maiei Sandu, vor fi arestațiˮ, a susținut Ilan Șor, citat dedeschide.md.

El susține că primele două partide care s-au arătat deschise să adere la blocul Ș.O.R sunt partidul „Ai noștri” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”.

„Acum doi ani, am creat formațiunea din care fac parte cu scopul de a schimba în bine lucrurile din țara noastră, pentru ca fiecare să aibă parte de bunăstare și să nu aibă grija zilei de mâine. Având în vedere dezmățul din prezent din Moldova, anunțăm cu bucurie aderarea la noul bloc, pentru ca împreună să facem schimbări și să contribuim la un viitor luminos pentru țara noastră”, a spus și Daria Fedorova, reprezentantul partidului „Ai noștri”.

„Am acceptat cu drag această ofertă. Moldovenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă șanse, obligații și realizări. Aceste lucruri sunt extrem de importante. Suntem obligați să lăsăm în urma noastră realizări de care oamenii vor fi recunoscători pentru mulți ani înainte”, a afirmat Alexandru Beschieru, președintele partidului „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, conform deschide.md.

În 19 iunie, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată după ce Guvernul a depus o sesizare la Înalta Curte, cerând scoaterea Partidului Șor în afara legii.

Formațiunea prorusă se află în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale, iar Curtea Constituțională a decis că „a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”. „Este o decizie așteptată de societate”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit preşedintelui Curții Constituționale de la Chișinău, Nicolae Roşca, de la pronunţării acestei hotărâri, Partidul Şor „se consideră dizolvat şi niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi nu are valoare juridică”.

Reprezentanţii Partidului Șor care au mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi le exercite, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare. La fel, listele candidaţilor supleanţi în parlament şi în consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului Șor devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida un alt mandat.

Cine este Ilan Șor

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, dar a scăpat fugind în Israel, unde se află și în prezent, amintește deschide.md. Decizia de condamnare a fost pronunțată în luna aprilie de Curtea de Apel de la Chișinău.

„Şor va sta 15 ani la puşcărie pentru furtul miliardului şi averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetăţeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar aşa justiţia îşi poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoţii şi fac dreptate”, a reacționat atunci pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Om de afaceri născut în Israel, dar stabilit în Republica Moldova, unde a devenit un nume arhicunoscut, Șor a fost condamnat în primă instanță la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, el părăsind Republica Moldova în iunie 2019, fără a figura în registrele vamale și de frontieră.

Peste o lună, Procuratura a anunțat că a pornit o serie de acțiuni de urmărire penală pentru trecerea ilegală a frontierei de către Șor, în condițiile în care acesta avea interdicție de a părăsi țara cât timp era cercetat în acest dosar. Autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire națională și internațională, iar în decembrie 2021 i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, într-o conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

În ianuarie 2022, Șor a fost surprins plimbându-se printr-un mall din Israel. El a fost filmat de un moldovean stabilit în Israel, iar imaginile au fost publicate pe Facebook. Șor, însoțit de un bodyguard, a fost surprins când se plimba printr-un mall din orașul Netania, iar în momentul în care a observat că este filmat, a fugit.

În octombrie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Mai mulți oficiali de la Chișinău au explicat pentru Yahoo News că Șor este unul dintre cele mai importante figuri din planurile Rusiei de a destabiliza Rep. Moldova, după ce site-ul de știri american a obținut un document redactat la Kremlin care detaliază un astfel de plan.

De asemenea, ar fi plătit difuzarea pe Facebook a numeroase reclame prin care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental condus de Maia Sandu. Aceste reclame au fost vizionate de milioane de ori în Republica Moldova, a scris The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!