Sari la conținut

G7 de la Tokyo – cea mai importantă reuniune pentru Ucraina

În perioada 7-8 noiembrie 2023, la Tokyo a avut loc o reuniune a miniștrilor de externe. În cadrul conferinței au fost discutate cele mai importante probleme pentru comunitatea mondială, și anume distribuirea ajutorului și atenția între conflictul din Fâșia Gaza și războiul din Ucraina. Despre ce au reușit să convină miniștrii și la ce ar trebui să se aștepte Ucraina și Israelul, voi povesti mai departe în material.

La 8 noiembrie, ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa s-a întâlnit cu miniștrii de externe din G7 și cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. Obiectul discuției a fost situația din Ucraina. A fost evaluată situația actuală de pe front și au fost discutate perspectivele viitoare. Miniștrii au discutat, de asemenea, despre situația actuală din Fâșia Gaza și despre posibilele modalități de rezolvare a acesteia cu un număr minim de victime civile.

Este important de menționat că, la începutul reuniunii, ministrul Kamikawa a declarat că, chiar dacă tensiunile din Orientul Mijlociu cresc, este important ca G7 să fie unit în transmiterea unui mesaj clar către comunitatea internațională: “Angajamentul nostru de neclintit de a sprijini Ucraina nu se va clătina niciodată.” Acesta este un mesaj crucial, deoarece, de la escaladarea situației din Gaza, Rusia și complicii săi au împins ideea că Occidentul colectiv va acorda prioritate Israelului în orice mod posibil.

Poziția politicianului japonez a fost reluată de ministrul german de externe, Annalena Berbock. Într-o declarație, aceasta a avertizat că, dacă comunitatea mondială se va pierde în susținerea Ucrainei, Putin va profita fără milă de acest lucru. Consecințele ar fi dezastruoase atât pentru poporul ucrainean, cât și pentru Europa.

Prin urmare, este extrem de important să se sporească presiunea sancțiunilor asupra agresorului și să se împiedice Rusia să își reconstruiască arsenalul de rachete. Acesta este primul pas spre consolidarea sistemului de apărare ucrainean înainte de începerea vremii reci. Al doilea pas, nu mai puțin important, este consolidarea scutului sistemelor de apărare aeriană, ceea ce va face posibilă respingerea și mai eficientă a valurilor de drone și a atacurilor cu rachete.

Pe lângă îmbunătățirea capacităților de apărare, se acordă o atenție deosebită reconstrucției Ucrainei. Yoko Kamikawa a declarat că Japonia a realizat în mod constant o sumă totală de 7,6 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina. Ea a explicat, de asemenea, că Japonia a furnizat 2 autotransformatoare care vor ajuta mulți locuitori ai Kievului în timpul iernii. De asemenea, ea a menționat că sprijinul pe termen mediu și lung pentru redresare și reconstrucție este extrem de important și că Japonia intenționează să organizeze o conferință Japonia-Ucraina privind promovarea redresării economice la începutul anului viitor.

Problema israeliană nu a fost lăsată deoparte. Miniștrii de externe ai țărilor G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța, Franța și Japonia) au convenit asupra unei declarații comune în urma reuniunii lor de la Tokyo, în care au condamnat atacul mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, precum și bombardamentele de retorsiune asupra Fâșiei Gaza.

Diplomații europeni au cerut Hamas să elibereze toți ostaticii fără condiții prealabile. Acest lucru este susținut de o declarație a unui membru de rang înalt al biroului politic al grupării, Ghazi Hamad. Din spusele sale, Hamas este gata să elibereze ostaticii – atât civili, cât și militari – în schimbul eliberării palestinienilor aflați în închisorile israeliene. Potrivit cifrelor ONU la data de iulie, este vorba despre 5.000 de persoane.

Pentru a rezuma, este important să subliniem tendințele pozitive din declarațiile participanților la conferință. Comunitatea mondială înțelege că Ucraina are nevoie de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriot, SAMP/T, IRIS-T, NASAMS. Dacă menționăm soluția problemei pe termen lung, soluția ideală este de a conveni asupra posibilității de a produce sisteme de apărare aeriană pe teritoriul Ucrainei. Este ceea ce au făcut deja Baykar și Rheinmetall. Aceasta este singura modalitate de a organiza prompt livrările de arme și de a aduce victoria Ucrainei.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!