Sari la conținut

Un nou val de falsuri rusești legate de războiul din Israel

La 7 octombrie 2023, Hamas a declarat război Israelului, lansând cea mai mare operațiune militară din secolul XXI. În acest sens, a devenit posibilă utilizarea domeniului informațional pentru a disemina narațiuni favorabile multor țări. Ca exemplu, putem lua în considerare materialul publicat recent la televiziunea israeliană. Duminică, 29 octombrie, canalul public de televiziune israelian “Kan-11” a difuzat un videoclip fals despre presupusa furnizare de către Ucraina de arme occidentale către militanții Hamas. În videoclip, sunt prezentate arme antitanc precum AT4 și NLAW. Pe fundal, se recită surle în limba arabă și se aud cuvinte de recunoștință față de Ucraina.

Este important de remarcat faptul că postul de televiziune menționat mai sus nu a publicat până în prezent o retractare, ceea ce înseamnă că presa israeliană este încrezătoare în această poveste. Dar oare partea ucraineană, aflată în stare de război, face cu adevărat comerț cu teroriști? Despre aceasta mai departe în material.

Primul lucru care trebuie remarcat, videoclipul este cel mai probabil un fals. La urma urmei, nu este publicată perioada de timp în care a fost filmat videoclipul. Nu se știe unde se află depozitul. În plus, majoritatea armelor din videoclip sunt “împușcate”, iar acest lucru este evident mai ales în cazul sistemelor antitanc NLAW. Falsificarea videoclipului este confirmată și de faptul că complexele NLAW și AT4 nu au mai fost folosite de la începutul operațiunii militare din 7 octombrie.

La vizionarea videoclipului, se pot observa și alte neconcordanțe. Merită să se acorde atenție la coloana sonoră. Dacă aceștia ar fi fost luptători Hamas, ar fi cântat despre lupta eternă până la ultima picătură de sânge. Și, de asemenea, calitatea sunetului dă o idee de suprapunere artificială a coloanei sonore. Analizând credibilitatea materialului, se pune următoarea întrebare: cine beneficiază de pe urma publicării unui astfel de material, în ciuda tuturor ilogicităților sale? Răspunsul poate surprinde și suna banal în același timp. Aceasta este o inițiativă a principalului departament de informații al Federației Ruse.

Planurile serviciilor de informații ale țării agresoare erau de a preda militanților Hamas capturați în timpul ostilităților din Ucraina arme trofice fabricate în Statele Unite și în țările UE. Acesta va fi începutul unei serii de investigații și dezvăluiri din partea presei occidentale. Acestea vor acuza armata ucraineană că vinde în mod regulat arme occidentale teroriștilor. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, serviciile de securitate ruse intenționează să folosească comentariile relevante ale unui trădător din cadrul Serviciului ucrainean de grăniceri, locotenentul superior Ruslan Syrov, care a fugit recent la Moscova.

Obiectivul principal al Kremlinului este simplu și evident: discreditarea forțelor armate ucrainene. Aceasta ar trebui să implice încetarea completă a asistenței militare din partea partenerilor occidentali. Dar planurile agresorului nu sunt destinate să se realizeze. Centrul pentru Comunicări Strategice a trimis deja o cerere directorului general al Societății israeliene de Radiodifuziune pentru a dezminți povestea.

Dacă vorbim despre sprijinul din partea Occidentului, mecanismele de lucru stabilite nu vor fi rupte de o provocare de nivel atât de scăzut. La urma urmei, atât SUA, cât și UE mențin un control strict asupra armelor care au fost furnizate Ucrainei. Iar orice transfer necoordonat de arme ar avea consecințe uriașe pentru partea ucraineană. Prin urmare, astfel de investigații false nu sunt nimic mai mult decât o încercare, care în cele din urmă nu va schimba nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!