Sari la conținut

Germania, chemată în fața Curții de la Haga în baza unor acuzații de „facilitare” a unui genocid în Fâșia Gaza

Germania este chemată începând de luni în faţa celei mai înalte instanţe a ONU, Curtea Internațională de Justiție de la Haga, pentru a răspunde la acuzaţiile aduse de Nicaragua de a fi „facilitat comiterea unui genocid” împotriva palestinienilor, prin sprijinul său militar şi politic pentru Israel, scrie sursa.

Nicaragua a intentat o acţiune în justiţie împotriva Berlinului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cerându-le judecătorilor să impună măsuri de urgenţă pentru a împiedica Berlinul să furnizeze arme şi alte ajutoare Israelului.

„Respingem acuzațiile Nicaraguăi”, a declarat presei înainte de începerea audienţelor Sebastian Fischer, purtător de cuvânt al ministerului de externe german. „Germania nu a încălcat nici Convenţia cu privire la genocid şi nici dreptul umanitar internaţional şi vom demonstra acest lucru pe deplin în faţa CIJ”, a adăugat responsabilul german.

Nicaragua îşi va prezenta argumentele luni, iar Germania urmează să răspundă marţi. Într-un document de 43 de pagini adresat instanţei, guvernul de la Managua afirmă că Berlinul a încălcat Convenţia ONU din 1948 cu privire la genocid, înfiinţată în urma Holocaustului.

„Prin trimiterea de material militar şi suprimarea finanţării UNRWA (Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni), Germania facilitează comiterea unui genocid”, se afirmă în document, care notează că această poziţie este „cu atât mai condamnabilă cu cât Germania întreţine cu Israelul o relaţie privilegiată autoproclamată, care i-ar permite să-i influenţeze într-un mod pozitiv comportamentul”.

Nicaragua a cerut CIJ să decidă „măsuri provizorii”, adică ordonanţe de urgenţă impuse în perioada în care curtea examinează cazul în ansamblul său, lucru „imperativ şi urgent” având în vedere că este în joc viaţa a “sute de mii de persoane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!