Germania va trimite în premieră trupe în Australia pentru a participa la exerciții militare comune cu aproximativ 30.000 de militari din alte 12 țări, mutare care subliniază atenția tot mai mare acordată de Berlin zonei Indo-Pacificului în contextul creșterii tensiunilor cu China, potrivit sursei.
„Este o regiune de o importanță înaltă extremă pentru noi în Germania, precum și pentru Uniunea Europeană, din cauza interdependențelor economice”, a declarat general-locotenentul Alfons Mais, comandantul armatei germane, într-un interviu acordat Reuters.
China este cel mai important partener comercial al Germaniei iar 40% din comerțul extern al Europei trece prin Marea Chinei de Sud, revendicată cu titlu de exclusivitate de Beijing și punctul central al tensiunilor din zonă.
În 2021 o navă de război germană a navigat prin Marea Chinei de Sud pentru prima oară în aproape 20 de ani iar anul trecut Berlinul a trimis 13 aeronave militare pentru a participa la exerciții aeriene comune cu Australia ca parte a celei mai mobilizări pe timp de pace a Luftwaffe-ului.
Mais a declarat acum că 240 de soldați germani, printre care 170 de parașutiști și 40 de pușcași marini, vor lua parte la exercițiul „Talisman Sabre” ce va avea loc între 22 iulie și 4 august. Acest exercițiu militar, cel mai mare organizat împreună de Australia și Statele Unite, are loc o dată la doi ani.
Germanii se vor antrena pentru lupte de gherilă în junglă și operațiuni de desant alături de militari din țări precum Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Franța și Marea Britanie.
„Dorim să demonstrăm că suntem parteneri de încredere și capabili, care contribuie la stabilizarea ordinii bazate pe reguli în regiune”, a declarat generalul Mais.
Armata germană spune că nu dorește să irite China
Întrebat ce mesaj va trimite Chinei această desfășurare în premieră a trupelor germane în Australia, comandantul a subliniat că Berlinul nu dorește să antagonizeze pe nimeni.
„În general are sens să cunoști perspectiva pe care o au alții asupra lumii”, a adăugat el, spunând de asemenea că amenințările de securitate cu care se confruntă în ziua de azi țara sa sunt mult mai puțin clare decât cele de dinainte de 1990.
„Războiul Rece a fost ușor, a fost o lume bipolară. Astăzi nu ne mai putem concentra doar pe Europa (…) trebuie să ne poziționăm mult mai larg”, a explicat acesta.
Mai se va deplasa alături de trupe în Australia înainte de a efectua vizite oficiale în Japonia și Singapore.
„Japonia este un partener cu mult potențial în ceea ce privește consolidarea cooperării noastre militare bilaterale”, a spus el, precizând totodată că deja s-a luat decizia ca trupe germane să participe și la următorul exercițiu „Talisman Sabre”, care va avea loc în 2025.
Comentariile sale vin în contextul în care cancelarul Olaf Scholz a declarat încă din vara anului trecut că Germania dorește să aibă cea mai mare armată convențională din Europa și își va crește pe măsură cheltuielile militare, o răsturnare majoră de paradigmă motivată de începerea invaziei rusești în Ucraina.