Sari la conținut

Gest diplomatic rar: Ambasadorul Rusiei în Polonia a refuzat să se prezinte la discuțiile pentru care a fost convocat de Varșovia

Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat luni la ministerul de externe de la Varșovia, unde a fost convocat pentru discuții, un gest de sfidare diplomatică extrem de rar, relatează Reuters, scrie sursa.

„Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia”, a declarat luni după-amiaza purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al externelor, Paweł Wroński, citat de ziarul Rzeczpospolita.

Ministerul de externe de la Varșovia anunțase duminică după-amiaza că va cere explicaţii din partea Rusiei pentru o „nouă încălcare a spaţiului său aerian” de către o rachetă de croazieră rusă.

„Mai presus de orice, cerem Federaţiei Ruse să înceteze loviturile aeriene teroriste împotriva populaţiei ucrainene şi a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să se ocupe de problemele interne ale ţării”, a transmis Wroński cu o zi în urmă, într-un comunicat.

Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, se află în acest post din 2014. În mai 2022, după începerea invaziei rusești în Ucraina, el a fost atacat cu vopsea la Varșovia după ce și-a făcut apariția la o ceremonie de comemorare a înfrângerii Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Andreev a declarat luni după-amiaza pentru RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, că nu s-a prezentat la sediul ministerului de externe de la Varșovia întrucât, susține el, partea poloneză nu a oferit dovezi ale încălcării spațiului aerian al țării de către o rachetă rusească.

El a spus că încă așteaptă dovezi și cu privire la acuzația Varșoviei că o altă rachetă rusească a încălcat spațiul aerian al Poloniei în data de 29 decembrie a anului trecut.

Ce spune Polonia despre incidentul cu racheta rusească

Armata poloneză a anunţat că Rusia a încălcat duminică dimineață spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei.

Timp de circa 40 de secunde, „una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (…) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez”, a declarat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

„Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde”, a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului.

În urma acestui incident, „au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”, a mai spus în comunicatul său comandamentul operaţional al forţelor armate.

Un alt incident de acest gen a avut loc în decembrie anul trecut când o rachetă rusă a pătruns în spaţiul aerian polonez înainte de a-l părăsi câteva minute mai târziu, în direcţia Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!