Sari la conținut

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei: nu există motive „obiective” pentru ca Rusia să fie adăugată pe lista neagră

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat miercuri că nu există motive „obiective” pentru ca Rusia să fie adăugată pe lista neagră a organismului mondial de supraveghere a criminalității financiare, transmite sursa.

Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF) a suspendat calitatea de membru al Rusiei în februarie, afirmând că războiul Moscovei din Ucraina a încălcat principiile organizației, demers pe care Rusia l-a denunțat ca fiind „un pas periculos”.

Ucraina, care nu este membră, a îndemnat FATF să meargă mai departe și să includă Rusia pe lista neagră la reuniunile sale de la Paris din această săptămână.

„Cred că nu există motive obiective, tehnice pentru a ne adăuga pe lista neagră”, a declarat Nabiullina în fața membrilor Camerei superioare a parlamentului rus, adăugând că Moscova a implementat un sistem eficient de combatere a spălării banilor.

„Decizia, dacă va fi luată, ar fi motivată politic, dar dacă o astfel de decizie va fi luată, va avea, desigur, consecințe negative pentru noi”, a spus ea.

„Acest lucru ar avea, mai presus de toate, un impact negativ asupra reglementărilor internaționale… Ar prelungi și mai mult procedurile de conformitate, ar putea bloca unele plăți”, a adăugat Nabiullina .

FATF, cu sediul la Paris, este un grup de 39 de țări membre care lucrează pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului și proliferarea armelor. Acesta clasifică țările ca fiind de „risc ridicat” dacă au “deficiențe strategice semnificative” în combaterea acestor probleme.

Rusia este prima țară care a fost suspendată de FATF, deși rămâne membră. Suspendarea sa înseamnă că i se interzice participarea la reuniuni și accesul la documente, a precizat FATF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!