Sari la conținut

Guvernul Danemarcei a anunțat un plan de consolidare a apărării naționale prin recrutarea femeilor

Anterior, femeile din Danemarca aveau opțiunea de a participa voluntar la serviciul militar. Cu toate acestea, noul plan are în vedere ca acesta să fie obligatoriu pentru ambele sexe, cu scopul de a recruta anual circa 5.000 de tineri, după cum au explicat autoritățile, potrivit sursei.

Serviciul militar, care anterior avea o durată de patru luni, va fi extins acum la unsprezece luni. Primele cinci luni vor consta într-un curs general, urmate de șase luni în care participanții se vor alătura unei unități a Forțelor Armate.

Planul include și o creștere semnificativă a cheltuielilor militare. În următorii cinci ani este așteptată o creștere de peste 40 de miliarde de euro, care vizează consolidarea apărării naționale, mai ales în contextul situației din Ucraina.

Prim-ministrul, Mette Frederiksen, a subliniat că o mai mare includere a femeilor în forțele armate va contribui la o apărare mai modernă și mai diversă.

De asemenea, s-a subliniat importanța întăririi capacității defensive, cu un accent deosebit pe achiziția de sisteme de apărare aeriană și consolidarea capacității antisubmarine.

Reformele propuse de Executivul danez sunt supuse aprobării și se așteaptă să intre în vigoare în 2026, citează Rador Radio România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!