Sari la conținut

Guvernul de la Chișinău vrea să integreze economic Transnistria până în 2030

Regiunea separatistă Transnistria va fi integrată cel puțin economic în Republica Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, citat de deschide.md. El a oferit drept exemplu pentru realizarea procesului reunificarea Germaniei, scrie sursa.

„Un Guvern își pune sarcini, nu pronosticuri. Și sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puțin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat dacă nu procesul politic de reglementare, cel puțin la nivel economic regiunea să fie practic integrată într-un spațiu vamal, fiscal, monetar cu malul drept”, a declarat oficialul moldovean.

Această integrarea economică va reprezenta mai mult de jumătate din procesul propriu-zis de integrare a Transnistriei în interiorul Republicii Moldova. Ea va fi realizată pe modelul oferit de Germania.

„S-a introdus marca germană pe teritoriul RDG, s-a creat un spațiu vamal comun, s-au pornit mecanismele de integrare economică. Deci asta a precedat, de fapt, mecanismul de reintegrare politică și în cazul nostru avem aceeași idee”, a afirmat Oleg Serebrian.

Viteza cu care se va realiza integrarea economică va fi atent analizată, iar procesul va fi discutat împreună cu partenerii europeni ai Republicii Moldova. 

„Domeniul economic este un domeniu foarte sensibil și s-ar putea să dorim să facem un lucru bun și, prin ricoșeu sau ca un efect al bumerangului, să ne pomenim cu o problemă mai mare dacă pașii nu sunt bine coordonați, bine chibzuiți. Acum, desigur că orice pas pe care îl vom întreprinde în direcția reintegrării va trebui să fie consultat mai atent și cu partenerii noștri externi. Avem o datorie și politică, și morală să discutăm cu partenerii noștri de la Bruxelles, în primul rând”, a subliniat vicepremierul moldovean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!