Sari la conținut

Guvernul Rusiei se arată preocupat de soarta fermierilor români și face o predicție sumbră

Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene, ministerul de externe de la Moscova făcând o predicție sumbră pentru viitor și lansând atacuri la adresa guvernului României, relatează News.ro, conform sursei.

În briefingul de presă pe care l-a susţinut miercuri, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a vorbit despre nemulţumirile pe care le au agricultorii români în legătură cu produsele din Ucraina şi spune că „deloc surprinzător”, guvernul român nu a luat nicio măsură care să le protejeze interesele, întrucât „preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev.

Pe ordinea de zi a briefingului său de presă, Maria Zaharova a inclus tema „furnizării în România de alimente ucrainene care nu respectă standardele UE”.

Deşi Moscova critică adesea Uniunea Europeană şi valorile ei, fiind deranjată de apropierea fostelor sale republici sovietice, cum este Moldova, de blocul comunitar, Zaharova este preocupată de produsele ucrainene „care nu îndeplinesc standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană”.

Astfel, ea a simţit nevoia să vorbească despre „informaţiile apărute periodic în mass-media referitoare la produsele alimentare ucrainene livrate în România” care nu îndeplinesc aceste standarde.

MAE rus vorbește despre „protestele fără precedent” ale fermerilor români

„Dorim să precizăm că, datorită poziţiei sale geografice şi a conjuncturii actuale, România a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile cheie pentru tranzitul şi comercializarea produselor agricole din Ucraina. Acest lucru a dus la saturarea pieţei locale cu produse alimentare mai ieftine şi adesea de calitate inferioară”, i-a anunţat Zaharova pe jurnaliştii ruşi.

„În consecinţă, în 2023 şi la începutul anului 2024 a avut loc în România o serie de proteste fără precedent ale agricultorilor, în timpul cărora funcţionarea posturilor vamale a fost blocată în mod repetat cu ajutorul utilajelor agricole”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Materiale care expuneau calitatea slabă a cerealelor, porumbului, rapiţei etc. provenind din ţara vecină au fost publicate cu regularitate pe principalele resurse de informare din România. Liderii asociaţiilor locale ale producătorilor agricoli au făcut declaraţii similare cu privire la această problemă”, a continuat aceasta.

Rusia acuză guvernul României că nu protejează interesele agricultorilor

„Cu toate acestea, guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi”, susţine Zaharova.

„Acest lucru nu este surprinzător: se ştie de mult timp că actualele autorităţi române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev în vânzarea produselor ucrainene, şi de fapt acţionează în detrimentul intereselor naţionale”, a mai declarat Maria Zaharova.

Ea a făcut și o predicție sumbră:

„Nu există nicio îndoială că această abordare le va juca mai devreme sau mai târziu o festă crudă”, a încheiat ea, fără a detalia.

MAE rus ignoră însă complet că România s-a numărat printre țările vecine ale Ucrainei care au cerut UE prelungirea interdicției la import în blocul comunitar a cerealelor ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!