Sari la conținut

HARTĂ Avertizări cod galben și portocaliu – vânt puternic în mare parte din țară și viscol la munte

Meteorologii au emis, duminică, avertizări cod galben și portocaliu de vânt puternic în cea mai mare parte a țării, până luni seară. La munte vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 de metri altitudine va ninge viscolit.

Prima avertizare cod galben va fi în vigoare duminică, de la ora 14.00, până luni, la ora 08.00, interval în care vor fi intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă (la altitudini de peste 1500 m).

Conform meteorologilor, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h. În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

Începând cu orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.

Și luni, între orele 08.00 și 22.00, vor fi în vigoare avertizări cod galben și cod portocaliu de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, precipitații moderate cantitativ la munte și și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.

În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură, vizată de cod portocaliu, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!