Sari la conținut

Hong Kong a efectuat primele arestări conform noii legi a securității, care sancționează „intențiile subversive”

Poliția din Hong Kong a anunțat marți că a arestat șase persoane în baza noii legi chineze privind securitatea națională, pentru „publicarea de mesaje cu intenții subversive”, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres, conform sursei.

Suspecții sunt cinci femei și un bărbat, cu vârste între 37 și 65 de ani. Una dintre femei se afla deja în arest preventiv într-o închisoare de maximă securitate, a precizat departamentul pentru securitate națională al poliției.

Conform anchetatorilor, femeia închisă „a publicat mesaje subversive pe o pagină anonimă de social media, începând din aprilie 2024”, cu ajutorul celorlalți cinci arestați. Mesajele incitau la ură împotriva guvernului central de la Beijing, a guvernului din Hong Kong și a puterii judiciare, și încurajau internauții să organizeze activități ilegale înaintea unei „date sensibile”.

Șeful securității din Hong Kong, Chris Tang, a confirmat că suspecta principală este Chow Hang-tung, militantă cunoscută, închisă din 2021. Pagina de Facebook incriminată era „Chow Hang-tung Club”.

Chow a fost lidera Alianței din Hong Kong, care organiza anual un priveghi pentru victimele din 4 iunie 1989, când armata chineză a reprimat manifestațiile pro-democrație din piața Tiananmen.

Arestările au avut loc cu o săptămână înainte de împlinirea a 35 de ani de la eveniment. Cei șase arestați sunt acuzați de încălcarea articolului 24 al legii privind securitatea națională, referitor la „intenții subversive”.

Noua lege, intrată în vigoare în martie, prevede pedepse severe, inclusiv închisoarea pe viață, pentru trădare, insurecție, spionaj, sabotaj și amestec străin. Legea extinde și definiția „subversiunii” pentru a include incitarea la ură împotriva liderilor Partidului Comunist chinez.

Aceasta completează prima lege privind securitatea națională din Hong Kong, impusă de Beijing în 2020, după protestele pro-democrație din 2019. Statele Unite și Marea Britanie au condamnat adoptarea noii legi a securității de către Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!