Sari la conținut

Israel a preluat controlul deplin asupra frontierelor terestre ale Gaza după ce a preluat coridorul Philadelphi

Armata israeliană a declarat că a preluat controlul “operațional” al zonei tampon de la granița Egiptului, o acțiune care ar putea complica relațiile cu Cairo, în contextul ofensivei Rafah, conform informațiilor furnizate de The Guardian, relatează sursa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o conferință de presă televizată, forțele israeliene au confirmat obținerea controlului “operațional” asupra Coridorului Philadelphi, folosind termenul de cod pentru coridorul de 14 kilometri lungime de-a lungul singurei granițe a Fâșiei Gaza cu Egiptul.

Hagari nu a explicat exact ce înseamnă controlul “operațional”, însă un oficial militar israelian anterior a indicat că există “bocanci israelieni pe teren”, referindu-se la prezența soldaților israelieni în unele părți ale coridorului. Această acțiune marchează prima dată când Israelul exercită un control direct asupra graniței sudice a Fâșiei Gaza cu Egiptul.

De-a lungul timpului, Coridorul Philadelphi a servit ca o rută de contrabandă pentru Hamas, folosită regulat pentru introducerea armelor în Fâșia Gaza. Hagari a subliniat că trupele israeliene au descoperit aproximativ 20 de tuneluri în zonă.

În timp ce surse egiptene au negat existența tunelurilor la granița cu Gaza, susținând că Israelul folosește aceste acuzații pentru a justifica ofensiva sa asupra Rafah, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a indicat că confiscarea coridorului Philadelphi este în concordanță cu operațiunea terestră “limitată” despre care oficialii israelieni au informat administrația Biden.

Această acțiune a Israelului marchează o escaladare a tensiunilor în regiune și ar putea complica și mai mult relațiile cu Egiptul, în contextul disputei diplomatice dintre cele două țări legată de controlul punctului de trecere Rafah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!