În perioada 6-8 septembrie, în cadrul Zilei Unificate a Votului, Federația Rusă organizează alegeri la diferite niveluri în 83 de regiuni ale țării. Principala problemă a acestui proces electoral este că, la fel ca înainte, Rusia va implica teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei (TOT), ceea ce reprezintă o acțiune complet ilegitimă. În acest fel, Moscova speră să legitimeze ocupația și să creeze iluzia de sprijin pentru regimul Putin în rândul ucrainenilor din teritoriile capturate.
De fapt, situația prezenței la vot pentru alegerile din TOT este departe de ceea ce încearcă să prezinte autoritățile de ocupație. Vorbim despre o participare extrem de scăzută, pe care Federația Rusă încearcă să o ascundă în diferite moduri: vot anticipat, șantajarea și intimidarea populației, filmarea de povești false cu actori falși etc.
Ocupanții intenționează să organizeze alegeri pentru false organisme de autoguvernare în Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol, temporar ocupate, care sunt teritorii legale și recunoscute internațional ale Ucrainei. De 10 ani, rușii sunt prezenți ilegal în aceste teritorii, transformând destinații turistice altădată pașnice într-un cap de pod din care, în special, se lansează rachete balistice și drone asupra orașelor ucrainene.
Centrul pentru Rezistență Națională a raportat că, în prezent, se formează liste ale filialelor „Consiliului figurilor publice” al Kremlinului care vor fi observatori la „alegerile” din Crimeea și vor fi direct implicate în încercările de a le legaliza. Pentru a crește prezența la vot, autoritățile de ocupație ale peninsulei poartă discuții cu rușii care s-au mutat în Crimeea pentru a-i determina să voteze la locul lor de reședință.
Lumea ar trebui să condamne acțiunile Federației Ruse care încalcă dreptul internațional și suveranitatea Ucrainei. Organizarea de pseudoalegeri în teritoriile ocupate a devenit o tradiție specifică, pe care Rusia o va continua atâta timp cât aceste teritorii se află sub controlul său. Revenirea acestor teritorii sub controlul Ucrainei depinde aproape în întregime de modul în care lumea reacționează la acțiunile ilegitime ale Rusiei și de tipul de asistență pe care Kievul o primește pentru a riposta.
O altă problemă a alegerilor din Rusia este că acestea sunt lipsite de sens din cauza dictaturii totalitare conduse de Vladimir Putin, în mâinile căruia, și ale cercului său apropiat, este concentrată toată puterea. Guvernatorii, deputații locali și șefii de regiuni nu decid nimic, alegerea lor este doar o acoperire pentru singura regulă posibilă pentru Rusia modernă – dictatura și tirania.
Situația procesului electoral din regiunea Kursk din Federația Rusă, unde forțele armate ucrainene au intrat în urmă cu o lună, este un subiect separat. Kremlinul încearcă în toate modurile posibile să convingă societatea rusă că totul este „sub control”, ceea ce de fapt sugerează că nu există un astfel de control. Comisia electorală centrală rusă a raportat „vot anticipat” în regiunea Kursk din cauza ofensivei ucrainene pentru a crește numărul persoanelor care au votat.
Nu a existat o campanie electorală ca atare în regiunea Kursk din cauza evenimentelor. Peste 120 000 de locuitori ai regiunii au fost evacuați adânc în Rusia, ceea ce face, de asemenea, foarte dificilă organizarea de alegeri în rândul localnicilor în ale căror regiuni a intrat AFU. Evident, rezultatele vor fi discutabile, cu un număr extrem de mic de voturi.
Kremlinul ar fi putut decide să anuleze alegerile din regiunea Kursk din cauza „incertitudinii teritoriale”, dar nu a făcut-o. Această decizie se explică prin faptul că autoritățile ruse continuă să pretindă că nu s-a întâmplat nimic și că situația este sub control, deși, de fapt, armata ucraineană controlează deja 1 300 de kilometri pătrați cu mai mult de o sută de așezări.
Se știe că jumătate din regiuni vor putea vota de la distanță, ceea ce dovedește că: Putin devine din ce în ce mai paranoic, iar metodele Kremlinului iau forme noi pentru a ajunge la mai mulți oameni.
Cea mai mare teamă a lui Putin este să își piardă autoritatea în rândul rușilor, iar unul dintre obiectivele sale principale rămâne intimidarea ucrainenilor pe TOT pentru a-i forța să voteze, pentru a le subjuga și șterge conștiința națională. În plus, organizarea de alegeri pe TOT pune populația în mare pericol din cauza ostilităților, unde adunările masive de oameni ar trebui evitate de dragul păstrării vieților.
Este important ca lumea civilizată să continue să nu recunoască legitimitatea alegerilor rusești în TOT. Kremlinul ar trebui să simtă nemulțumirea generalizată față de acțiunile sale și presiunea internațională, inclusiv sancțiuni dure împotriva celor implicați în procesul electoral.
Autor: Inna Volodina