15 țări partenere ale Ucrainei au acordat permisiunea de a-și folosi armele pentru a lovi instalațiile militare rusești de pe teritoriul său. Printre statele care și-au confirmat deja public decizia se numără Marea Britanie, Republica Cehă, Franța, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Germania, Canada și, parțial, SUA.
Această permisiune oferă forțelor militare ucrainene posibilitatea de a conduce mai eficient apărarea statului lor. Anterior, astfel de lovituri se efectuau cu ajutorul armelor naționale. Ele aveau un efect pozitiv asupra complicării logisticii inamicului. Cu toate acestea, utilizarea armelor occidentale pentru astfel de atacuri va extinde raza de acțiune a loviturilor, ceea ce are, de asemenea, un efect pozitiv asupra procesului de privare a inamicului de capacitatea ofensivă.
Este important de remarcat că țările au făcut un astfel de pas deoarece au constatat deja că toate amenințările Kremlinului pur și simplu nu au niciun fundament, deci nu au de ce să se teamă de ele
În plus, dacă Rusia nu este oprită acum, agresiunea militară a Rusiei se va extinde pe teritoriul țărilor europene. Ucraina este recunoscătoare pentru previziunea și raționalitatea partenerilor săi. Kremlinul, pe de altă parte, este în mod evident speriat de această tendință. Cu toate acestea, amenințările din această „spaimă” nu au devenit mai substanțiale.
Ar trebui să se înțeleagă că Ucrainei i s-a acordat permisiunea în conformitate cu dreptul internațional. Rusia este țara care a comis un atac total nejustificat și brutal asupra unui stat independent vecin. Regimul de la Kremlin a fost deja recunoscut ca fiind un regim terorist, iar Federația Rusă însăși ca fiind o țară agresoare. În plus, Ucraina s-a stabilit ca o țară care respectă dreptul internațional și nu va ataca obiecte civile pe teritoriul rusesc, spre deosebire de Rusia însăși.
Statele Unite și Germania, precum și unii parteneri, au autorizat utilizarea armelor lor dincolo de granița ruso-ucraineană, dar există anumite limitări. De exemplu, Ucraina nu va putea utiliza rachete ATACMS, deoarece raza de acțiune a acestor arme depășește raza în care aceste țări au autorizat utilizarea armelor lor.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a precizat că această decizie nu amenință în niciun fel escaladarea conflictului. Mai mult, el a precizat că este o chestiune de necesitate pentru apărarea Harkovului și a întregii Ucraine.
Gama de utilizare a armelor occidentale poate fi extinsă. Aceasta depinde de modul în care Ucraina continuă să respecte dreptul internațional, de succesul atacurilor asupra facilităților militare rusești și, de asemenea, de faptul dacă Rusia decide în sfârșit să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și încetează să amenințe întreaga lume civilizată cu un război global.