Sari la conținut

În alegerile UE din 2024, dreapta din Spania a câștigat, afectându-l pe premierul socialist

Partidul Popular (PP), de orientare centru-dreapta din Spania, a câștigat alegerile europarlamentare de duminică, obținând 22 de locuri din cele 61 alocate țării și punând în dificultate guvernul socialist al premierului Pedro Sanchez, conform Reuters, relatează sursa.

Socialiștii lui Sanchez, conduși de ministrul Energiei, Teresa Ribera, au obținut 20 de locuri, într-o campanie dominată de acuzații de corupție privată împotriva soției premierului și de o lege de amnistie pentru liderii catalani pro-independență adoptată cu o săptămână înainte de alegeri.

Cu 99,7% din voturi numărate, formațiunea de extremă-dreapta Vox a ocupat locul al treilea, cu șase deputați, față de cei patru din legislatura anterioară.

Cu toate acestea, în ceea ce privește procentul de voturi, sprijinul pentru Vox a scăzut la 9,6%, față de 12,4% la alegerile generale din iulie 2023. Partidul se confruntă cu dificultăți în a depăși un prag de voturi de 14%, fiind un caz izolat în comparație cu partidele similare din alte țări ale UE.

Alvise Perez, un influencer de extremă dreapta, a obținut trei locuri în Parlamentul European cu o campanie axată pe combaterea ceea ce el denumește corupție universală, desfășurată în principal pe platforma de mesagerie Telegram.

Dreapta în ansamblu a acumulat aproape 50% din voturi, în timp ce stânga a obținut 43%. Voturile stângii s-au împărțit între Sumar – partenerul secundar al coaliției guvernamentale – care a câștigat trei locuri și Podemos, condus de fostul ministru al egalității Irene Montero, care a obținut două locuri.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!