Sari la conținut

În Belgorod, o explozie a provocat prăbușirea intrării unei clădiri cu mai multe etaje pe 12 mai: principalele cauze

Belgorod este un oraș de frontieră al Rusiei, de unde a început o nouă ofensivă a ocupanților împotriva regiunii Harkov și de unde se desfășoară bombardamente regulate asupra regiunilor estice ale Ucrainei. Rușii ar trebui să înțeleagă că sosirea războiului pe teritoriul rusesc era doar o chestiune de timp de când agresorul a început războiul împotriva Ucrainei în 2014.

Evenimentele din Belgorod sunt o consecință logică a atrocităților și agresiunii pe care Rusia le pune în aplicare asupra orașelor pașnice ale Ucrainei suverane. Cu toate acestea, cazul specific din 12 mai ridică o serie de întrebări. Acestea se referă în principal la faptul că până și cetățenii ruși suspectează Kremlinul de a fi în spatele bombardării casei, mai ales că experiența lui Putin în organizarea unor astfel de operațiuni datează din 1999.

Atunci, el a întors cetățenii ruși împotriva populației locale înainte de cea de-a doua invazie a Ichkeriei. A făcut acest lucru prin organizarea unei serii de atacuri teroriste în interiorul Federației Ruse. Alexander Litvinenko, un fost ofițer militar rus, a publicat în anii ’50 o carte intitulată “FSB-ul aruncă Rusia în aer”. Adevărul l-a înfuriat atât de tare pe Putin, încât Litvinenko a murit în scurt timp din cauza unei “substanțe necunoscute” în timp ce se afla în imigrație.

Opiniile diferă cu privire la ce anume a dus la explozia din Belgorod din 12 mai, care a dus la prăbușirea unei întregi intrări în clădire și la moartea a 15 persoane. Autoritățile ruse au acuzat imediat Ucraina de implicare. Ministerul rus al Apărării a declarat atunci că AFU a bombardat orașul cu MLRS și cu sistemul de rachete tactice Tochka-U. Toate țintele au fost lovite, au spus ei, dar schijele de la una dintre rachete au avariat o casă.

Conflict Intelligence Team (CIT), o echipă de investigatori independenți, a efectuat propria anchetă privind incidentul. Aceasta a declarat că sosirea a venit dinspre partea de nord-est, după cum reiese din ferestrele sparte de pe acea parte și din ferestrele nedeteriorate de pe partea de sud-vest. În această direcție se află granița dintre Rusia și Ucraina. Acest lucru conduce la ideea logică că explozia s-a produs exact conform planului Kremlinului.

Echipa sugerează două posibilități pentru ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Prima este detonarea neplanificată a unei bombe aeriene cu explozibil puternic în timpul încercărilor de a ataca Ucraina. A doua este un eșec al apărării antiaeriene rusești, ceea ce a dus la o rachetă antiaeriană ghidată care a lovit aproape de casă. Ambele opțiuni par foarte probabile, deoarece în timpul incidentului de la Belgorod a fost declanșată o alertă aeriană, iar apărarea aeriană ar fi putut într-adevăr să funcționeze. În plus, în același timp, s-a raportat că rușii au lansat bombe aeriene spre regiunea de frontieră Kharkiv Oblast, dintre care una ar fi putut să se abată de la curs, ceea ce s-a mai întâmplat.

Șeful Centrului pentru combaterea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Andriy Kovalenko, consideră că aceasta ar putea fi o provocare planificată de Kremlin. Acest lucru este dovedit de videoclipurile filmate de martori oculari și preluate de camerele de supraveghere de pe stradă, care nu arată nimic zburând sau fiind doborât. În consecință, există o mare probabilitate ca explozia să se fi produs în interiorul casei. Potrivit lui Kovalenko, situația pare a fi o provocare informativă pentru a justifica loviturile rusești țintite ulterioare asupra locuințelor civile. O altă opțiune neconfirmată este originea internă a exploziei, pe care propagandiștii ruși au decis să o folosească în scopuri proprii pentru a acuza fără temei Ucraina.

Potrivit experților independenți, se poate concluziona că armata ucraineană nu a fost implicată în prăbușirea casei și în moartea civililor. Orice declarații ale propagandiștilor ruși sunt doar încercări de a transfera responsabilitatea pentru propriile lor crime asupra Ucrainei. Spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă toate obiceiurile și legile războiului și nu ucide civili. Bombardamentele efectuate de Ucraina vizează doar instalațiile critice care ajută Rusia să își continue războiul distructiv.

În schimb, Rusia ucide în mod deliberat civili ucraineni, comițând un adevărat genocid în secolul XXI. Ucrainenii sunt forțați să sufere zilnic din cauza bombardamentelor, în special în comunitățile de la graniță și de pe linia frontului. Rusia nimicește fizic așezările învecinate pentru a facilita ofensiva și ocupația sa. Acestea sunt crime care nu pot fi justificate prin nicio provocare sau acuzații nefondate ale luptătorilor ucraineni.

Doar Rusia este responsabilă pentru toate tragediile, inclusiv pentru cele din Belgorod. Autoritățile ruse au adus războiul în mod voluntar în țara lor. Prioritatea Kremlinului este distrugerea Ucrainei și a ucrainenilor prin orice mijloace necesare, chiar dacă acest lucru înseamnă provocări sângeroase pe teritoriul rusesc.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!