Sari la conținut

În esență, Gabriel Andreescu, un cunoscut disident anti-comunist, își exprimă atitudinea față de acuzația că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea

Cu o săptămână înaintea alegerilor pentru București, un subiect sensibil a fost adus în prim-plan în competiția electorală: presupusa relație a lui Nicușor Dan cu Securitatea. Se spune că o filieră a PSD-ului a furnizat presei și a început să difuzeze la televizor un document care afirmă că, la vârsta de 17 ani, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea, furnizând informații despre colegii săi. Documentul în discuție este un raport de trei pagini, la fel de slab fundamentat precum și acuzația în sine. Atât conținutul documentului, cât și acțiunea întreprinsă de filiala PSD merită câteva observații. Gabriel Andreescu, un fost disident anti-comunist, a expus aceste observații într-un text publicat pe platforma Contributors. Gabriel Andreescu își exprimă altitudinea în următoarele trei pucte:

  1. Raportul de încadrare informativă: Andreescu subliniază că documentul furnizat de filiala PSD este considerat de mai mulți cercetători ai arhivelor drept un “fake news”. Chiar dacă ar fi fost autentic, acesta nu furnizează nicio dovadă a colaborării lui Nicușor Dan cu Securitatea. Mai degrabă, conține informații vagi despre performanțele sale academice și un standard de formulări folosit de ofițerii de securitate.
  2. Comportamentul post-decembrist și colaborarea cu Securitatea: Andreescu argumentează că trecutul colaborării cu Securitatea poate fi adesea detectat prin comportamentul ulterior al persoanelor implicate. Folosind exemple precum Radu Vasile și Cornel Dinu, el sugerează că anumite acțiuni și poziții politice pot indica o trecută colaborare. În contrast, cariera lui Nicușor Dan este caracterizată de integritate și absența unor legături suspecte sau corupte.
  3. PSD-ul acuzator: Andreescu compară tactica PSD-ului de a insinua colaborarea cu Securitatea cu metodele folosite de Securitate înainte de 1989 pentru discreditarea opozanților regimului. El argumentează că PSD-ul încearcă să folosească această stigmă împotriva unui candidat care este opus relațiilor suspecte și corupției, sugerând că această tactică reprezintă o continuare a moștenirii securiste și a corupției din partea PSD-ului.

În final, Andreescu subliniază că Nicușor Dan este departe de a fi asociat cu relațiile tenebroase și corupția tipice foștilor nomenclaturiști, informatori și securiști, și că acuzațiile PSD-ului sunt mai degrabă un mijloc de discreditare politică decât o reflecție a realității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!