Sari la conținut

În România începe pregătirea piloților ucraineni pe avioanele F-16

Începe pregătirea piloților ucraineni pe F-16 în România. Antrenamentul va avea loc la Centrul European de Instruire F-16 de la Baza Aeriană Fătești, la 150 de kilometri est de București. Ministrul român al apărării, Angel Tilvar și omologul său olandez, Keesa Ollongren, inaugurează luni (13 noiembrie) Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) la Baza Aeriană Fătești, la 150 de kilometri est de București.

Olanda va pune la dispoziție între 12 și 18 avioane de vânătoare pentru pregătirea piloților ucraineni și români. Autoritățile olandeze au trimis primele cinci avioane F-16 în România în urmă cu o săptămână. Lockheed, producătorul F-16, furnizează instructori și personal tehnic pentru instruire. Potrivit estimărilor, pregătirea piloților va dura cel puțin șase luni.

“În momentul de față, presupunem că au nevoie de 18, iar noi planificăm și pentru asta”, a spus Eichelsheim.

El se așteaptă ca ucrainenii să poată primi pregătire de la începutul anului viitor. Avioanele rămân în proprietatea Olandei. În total, în Olanda se află 42 de astfel de aparate. La începutul acestei săptămâni s-a anunțat că primele cinci F-16 olandeze au sosit la Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) din România. Acolo vor fi folosite pentru a antrena piloți și personal tehnic român și ucrainean. Dar mai întâi vor fi folosite pentru instruirea avansată a instructorilor.

Olanda și Danemarca coordonează eforturile europene pentru a ajuta Ucraina să obțină F-16. Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie, SUA au confirmat începerea pregătirii de zbor a ucrainenilor pe F-16. Pentagonul a declarat că pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 ale SUA ar putea dura cinci luni sau mai mult, în funcție de viteza de progres.

Până în prezent, patru țări au promis să furnizeze F-16 Ucrainei. Astfel, Olanda va trimite 42 de avioane de luptă în Ucraina, adică toate avioanele din această clasă pe care țara le are în serviciu. Cu toate acestea, forțele armate ucrainene nu le vor primi pe toate, deoarece “o mică parte dintre ele vor fi folosite pentru antrenament”.

De asemenea, Danemarca a promis Ucrainei 19 avioane, iar Norvegia – până la 10. Belgia va începe livrările în 2025, dar numărul de avioane de luptă planificate pentru livrare nu a fost încă dezvăluit. Într-un scenariu optimist, Kievul se așteaptă să primească primul dintre aceste avioane în prima jumătate a anului 2024.

Piloții ucraineni sunt excepționali și învață foarte repede de la F-16. Prin urmare, avioanele de luptă vor fi probabil predate Ucrainei încă din această iarnă. Acest lucru a fost declarat de fostul director al CIA, David Petraeus, potrivit sursei. Un reprezentant al Forțelor Aeriene ale AFU, Iuriy Ignat, a declarat că pregătirea piloților ucraineni pe F-16 decurge conform planului. Ucraina face tot posibilul pentru a primi F-16 pe aerodromurile ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!