Sari la conținut

În Rusia, persoane necunoscute au aruncat în aer șinele de cale ferată: încă un sabotaj ca protest împotriva războiului lui Putin

În dimineața zilei de 11 noiembrie, un alt sabotaj a avut loc în regiunea Ryazan din Federația Rusă, în urma căruia un tren de marfă a deraiat și 19 vagoane s-au răsturnat. Presa rusă a relatat că 7 dintre acestea transportau îngrășăminte minerale, dar nu există nicio dovadă oficială în acest sens. Accidentul a avut loc în apropierea bazei aeriene militare Dyagilevo, care se află la aproape 500 de kilometri de granița cu Ucraina. Este probabil ca acest tren să fi fost folosit de Rusia în scopuri militare. Potrivit informațiilor preliminare, incidentul a fost cauzat de o explozie. Căile ferate din Moscova spun că trecătorii au fost implicați și au provocat accidentul. Nu există victime, dar se cunosc doi răniți, printre care – șoferul.

Presiunea în interiorul Rusiei este în creștere – sunt din ce în ce mai mulți oameni nemulțumiți de regimul lui Putin, majoritatea covârșitoare a acestora fiind tineri care au fost influențați mai puțin de propaganda Kremlinului. Prin lansarea unui război la scară largă împotriva Ucrainei, autoritățile ruse au creat o bază pentru viitoarele scindări interne în Rusia. “Operațiunea militară specială”, care ar fi trebuit să dureze trei zile, s-a prelungit ani de zile și a presupus sute de mii de morți ai ocupanților ruși. Chiar și în ciuda dimensiunii mari a teritoriului Rusiei, este imposibil să nu observi un asemenea număr de ruși morți și dispăruți. În plus, armele occidentale aflate în mâinile armatei ucrainene au dovedit că teritoriul rusesc nu este prea sigur acum.

O serie de factori diferiți au dus la faptul că sabotajul în Rusia se îndreaptă în direcția creșterii. Deznădejdea multor ruși din guvernul rus arată că planul “perfect” al lui Vladimir Putin nu este deloc perfect și are punctele sale slabe, deoarece rebeliunea în cadrul societății este una dintre cele mai mari temeri ale acestuia. Începând cu luna octombrie a acestui an, peste 137 de persoane au fost condamnate pentru comiterea de sabotaje în Rusia, majoritatea dintre ele având vârsta sub 24 de ani. Serviciile de securitate rusești nu pot accepta faptul că cetățenii lor ar putea merge împotriva autorităților, așa că dau vina pentru tot pe partea ucraineană, care respinge acuzațiile goale în direcția sa.

Subminarea căilor ferate este un obstacol serios pentru Rusia, deoarece aceste căi ferate sunt cele pe care ocupanții ruși le folosesc pentru logistica militară. Ele sunt folosite pentru a aproviziona teritoriile ucrainene ocupate temporar cu tot ceea ce au nevoie pentru a continua războiul. Obstrucționarea circulației trenurilor de-a lungul căilor ferate rusești poate reduce potențialul militar și economic al agresorului și poate accelera de-ocuparea teritoriilor din estul Ucrainei.

Cel mai amplu sabotaj la scară largă din Rusia, în afară de cel menționat mai sus, poate fi considerat atacul din decembrie al “partizanilor” asupra aeroportului Dyagilev, care a dus la avarierea bombardierelor strategice care transportau o amenințare directă cu rachete către Ucraina. De asemenea, foarte mediatizat a fost incendiul din octombrie la un depozit al Forțelor Armate Ruse din Rostov pe Don, în urma căruia partizanii mișcării rusești Pentru o Rusie liberă fără Putin au lăsat un mesaj în care au notat că “tot ceea ce este pregătit pentru război va arde”.

Incendiile și exploziile asupra infrastructurii critice reprezintă începutul unui război civil rusesc care va pune capăt, în cele din urmă, guvernării lui Putin. De la începutul anului 2022, au avut loc suficiente evenimente revelatoare încât se poate afirma că Rusia a încetat de mult să mai fie o țară “puternică”. În timp ce situația din Rusia se agravează și Kremlinul își pierde autoritatea și controlul din trecut asupra societății – Occidentul trebuie să ajute continuu Ucraina și să accelereze livrarea de arme și echipamente critice. Orice tulburare internă într-o țară agresoare este în avantajul atât al Ucrainei, cât și al restului lumii. Diversiunile îi pot demoraliza pe ocupanți și pot distrage atenția liderilor ruși de la război, cel puțin temporar. Orice acțiune împotriva regimului Putin contribuie la răsturnarea acestuia și este susținută pe deplin de Ucraina, care continuă să fie un scut între agresor și țările europene.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!