Sari la conținut

Încă o provocare armată a ocupanților ruși la ZNPP

La 7 aprilie, Rusia a comis un alt act de crimă la ZNPP ocupată temporar – trei UAV-uri au lovit teritoriul său, provocând daune la reactorul Unității 6. Dronele în sine nu erau marcate, astfel încât AIEA nu a menționat în declarația sa partea implicată în bombardament. Experții agenției, care se aflau la centrală în momentul atacului, au auzit explozii și focuri de armă. În prezent, situația de la ZNPP este stabilă, indicele de radiații este în limite normale. În ciuda gravității pagubelor, acestea nu au dus la o pană de curent la centrală. Se știe despre trei muncitori răniți, dintre care unul se află în stare gravă.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că a fost un incident grav care ar fi putut submina integritatea sistemului de izolare a reactorului. Cu toate acestea, răspunsul general al agenției la un nou bombardament al ZNPP este destul de vag, într-adevăr, ca întotdeauna. Directorul general evită declarații clare cu privire la cine anume a fost implicat în atac, nu menționează poziția ocupată a centralei și notează că nu există nicio amenințare la adresa securității nucleare.

Atacul din 7 aprilie asupra centralei nucleare ucrainene este departe de a fi prima încercare a rușilor de a deveni autorii unei alte tragedii în masă, ceea ce se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, atâta timp cât Rusia controlează ilegal centrala. Noua provocare a Kremlinului necesită o largă publicitate și o reacție adecvată din partea comunității internaționale, deoarece este vorba despre siguranța nucleară colectivă a lumii. De la ocuparea centralei ZNPP în martie 2022, instalația nucleară a fost amenințată din ce în ce mai mult până în prezent, din cauza bombardamentelor regulate ale armatei ruse și a transformării teritoriului său într-o zonă militară. În plus, ocupanții dețin 822 de lucrători nucleari ucraineni la centrală, care nu au fost eliberați și sunt torturați de mai bine de doi ani.

La 4 aprilie, centrala ZNPP a fost, de asemenea, amenințată cu o pană de curent atunci când armata rusă a atacat centrala hidroelectrică Dnipro, ceea ce a dus la oprirea liniei aeriene externe VL-750kV Dniprovska, care leagă între ele cele două instalații critice. Ocupanții lovesc în mod regulat infrastructura critică a Ucrainei, punând în pericol cetățenii și mediul înconjurător.

Așa cum este tradiția, ocupanții și compania rusă Rosatom au acuzat imediat armata ucraineană pentru propriile lor crime. Federația Rusă a folosit în mod deliberat drone nemarcate, astfel încât să poată evita responsabilitatea și să o transfere către Kiev.

GUR al Ministerului ucrainean al Apărării a comentat un nou bombardament asupra centralei ZNPP și acuzațiile nefondate ale Rusiei. Reprezentantul GUR, Andriy Iusov, a declarat că Ucraina nu are nimic de-a face cu provocările armate la centrala ZNPP ocupată temporar. Potrivit acestuia, loviturile rusești asupra centralei ucrainene, desfășurarea de trupe și arme pe teritoriul acesteia, precum și exploatarea minieră sunt practici criminale cunoscute de mult timp ale ocupanților. El a menționat că respectarea tuturor normelor internaționale necesare și controlul asupra importantei instalații energetice va fi posibilă doar atunci când trupele rusești vor părăsi teritoriul acesteia.

Provocările armate ale Rusiei la instalația nucleară sunt acțiuni deliberate menite să destabilizeze regiunea și provocări în scopul de a crea neîncredere din partea Occidentului față de Ucraina. Federația Rusă speră că partenerii Ucrainei vor avea îndoieli cu privire la cine a fost implicat în bombardarea centralei nucleare ZNPP, după care vor legitima în mod pretins ocuparea de către Rusia a centralei și a restului teritoriului Ucrainei. Cu toate acestea, țările lumii civilizate sunt de mult timp conștiente de modul în care Kremlinul dezinformează în mod constant atât propria populație, cât și pe cetățenii altor țări, în scopuri criminale proprii.

Deoarece prezența trupelor rusești de ocupație în cea mai mare instalație nucleară din Europa este ilegală și periculoasă, condamnările verbale și apelurile adresate Rusiei de a se opri nu au niciun efect asupra Kremlinului. Prin urmare, singura opțiune credibilă pentru a proteja securitatea globală este creșterea asistenței armate pentru Ucraina, precum și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!