Sari la conținut

Încă o victorie globală pentru Ucraina în domeniul juridic

La 31 ianuarie 2024, Curtea Internațională de Justiție a ONU a anunțat decizia finală pe fond în cazul Ucrainei împotriva Rusiei, care includea acuzații de finanțare a terorismului și de încălcare a drepturilor minorităților în Crimeea anexată. Cazul era în așteptare de peste 7 ani și, deși pretențiile au fost satisfăcute doar parțial, este un mare progres pentru întregul bloc pro-ucrainean. Mai multe despre acest proces mai departe în material.

La 16 ianuarie 2017, Ucraina a intentat un proces împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție pentru încălcarea Convenției privind interzicerea finanțării terorismului și a Convenției privind interzicerea discriminării rasiale. Acuzațiile se refereau la episoade din perioada 2015-2017. Este vorba despre acuzația de susținere de către Rusia a militanților din “republicile” autoproclamate din Donbass și de discriminare împotriva tătarilor crimeeni și a ucrainenilor din Crimeea anexată.

Principalele revendicări ale Ucrainei împotriva Rusiei în cadrul procesului au fost:

  1. Retragerea imediată a oricărui sprijin pentru “grupurile armate care comit acte de terorism în Ucraina”.
  2. Luarea de măsuri pentru a elimina toate armele furnizate anterior acestor grupuri.
  3. Lansarea urmăririi penale a persoanelor implicate în “finanțarea terorismului”, inclusiv a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vicepreședintelui Dumei, Vladimir Jirinovski, a liderului Just Russia, Serghei Mironov, și a liderului CPRF, Gennadi Ziuganov.
  4. Compensarea integrală a pierderilor legate de dezastrul MH17, precum și “toate celelalte acte teroriste”, inclusiv cele de care Kievul acuză Moscova că este responsabilă.

În “partea din Crimeea” a procesului se spune că Rusia trebuie să garanteze protecție deplină pentru toate grupurile etnice din “Crimeea ocupată”. În procesul său, Ucraina a cerut instanței să impună o serie de măsuri provizorii împotriva Rusiei până la pronunțarea unei hotărâri finale.

În special, s-a cerut Rusiei să instituie controale stricte la frontiere pentru a preveni continuarea “finanțării terorismului”, inclusiv a transferurilor de arme de pe teritoriul rusesc. De asemenea, s-a cerut Rusiei să oprească transferul de bani, arme, echipamente și bunuri de pe teritoriul rusesc către grupurile implicate în “acte de terorism” împotriva civililor. În același timp, problema nu se referea doar la grupurile de pe teritoriul “republicilor”, ci și la cele de pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean. Kievul a cerut, de asemenea, ca Federația Rusă să se asigure că grupurile de persoane care au primit anterior asistență din partea Rusiei nu mai comit “acte de terorism”.

În ceea ce privește încălcările Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare, Ucraina a cerut Rusiei să impună măsuri provizorii pentru a pune capăt tuturor formelor de discriminare rasială pe teritoriile aflate sub controlul său și în Crimeea. Rusia ar trebui să reia activitatea presei ucrainene și a celei tătare din Crimeea, să înceteze perchezițiile și arestările nejustificate ale tătarilor din Crimeea, să investigheze disparițiile activiștilor și să reia imediat drepturile Mejlisului.

Într-o hotărâre a Curții Internaționale de Justiție de la Haga, care a fost citită de președintele instanței, Joan Donoghue, instanța a găsit Rusia vinovată de încălcarea Convenției privind finanțarea terorismului în temeiul unuia dintre articolele acesteia – nr. 9. Curtea a declarat că Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile de a investiga cazurile de finanțare a terorismului, asupra cărora Ucraina a atras atenția în mod repetat. În același timp, hotărârea instanței nu a menționat acordarea de despăgubiri, pe care Ucraina le-a cerut în procesul său. De asemenea, instanța ONU a mai spus că, în ceea ce privește cea de-a doua parte a acuzațiilor, Ucraina nu a reușit să dovedească majoritatea faptelor de discriminare rasială împotriva tătarilor crimeeni și a ucrainenilor din Crimeea. Cu toate acestea, instanța a decis că Rusia nu a reușit să protejeze drepturile etnicilor ucraineni din Crimeea, unde numărul elevilor care studiază în limba ucraineană a scăzut vertiginos. Astfel, Rusia și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, se arată în hotărârea judecătorească.

Este demn de remarcat faptul că, în ciuda faptului că procesul a durat 7 ani și că o parte din cerințele părții ucrainene nu au fost îndeplinite, dar este totuși o victorie uriașă pentru Ucraina în domeniul juridic. Deoarece, în viitor, materialele hotărârii pot fi folosite pentru a trage la răspundere Federația Rusă pentru crime de mai mare amploare în alte instanțe, cum ar fi CEDO și CPI.

De asemenea, este important de înțeles că, la 2 februarie, Curtea Internațională de Justiție va anunța o decizie provizorie privind un alt proces intentat de Ucraina, care se referă la încălcarea de către Rusia a Convenției privind interzicerea genocidului. Iar această hotărâre va crește șansele de succes ale Kievului în acest proces. Aceasta va fi o victorie uriașă pentru poporul ucrainean și pentru toți partenerii Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!