Încercările ilegale de trecere ilegală a frontierei din Rusia în țările vecine de către migranți ar fi avut toate șansele să destabilizeze aceste state și să semene haosul acolo. Cu toate acestea, pentru a evita un astfel de scenariu, Finlanda a recurs la 18 noiembrie la închiderea a patru din cele nouă puncte de trecere a frontierei cu Rusia. Punctele în cauză sunt Vaalimaa, Nuijaamaa, Imatra și Niirala. Pentru a opri fluxul mare de migranți, Estonia și Norvegia iau, de asemenea, în considerare opțiuni pentru închiderea parțială sau completă a punctelor de trecere a frontierei cu Rusia. Țările monitorizează îndeaproape situația și vor trebui să recurgă la o închidere completă a frontierelor terestre în cazul unei escaladări.
Oficialii finlandezi au anunțat decizia de a închide parțial frontiera cu Rusia la 16 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă privind securitatea frontierei estice a Finlandei. Motivul a fost un flux uriaș de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Afganistan, mulți dintre aceștia neavând viza necesară pentru a trece frontiera. Potrivit reprezentanților Serviciului finlandez al poliției de frontieră, anterior, polițiștii de frontieră ruși au controlat situația și nu au permis migranților fără vize să treacă frontiera. Recent, însă, situația s-a schimbat dramatic – polițiștii de frontieră ruși au început să lase să treacă migranții fără documentele necesare, ceea ce a avut consecințe.
Ministrul finlandez de interne, Mari Rantanen, a declarat că decizia de a închide mai multe puncte de trecere a frontierei a fost corectă și a început să dea parțial rezultate. În plus, ea a spus că se pregătește să consolideze securitatea la frontieră, ale cărei detalii nu le-a dezvăluit încă. Cu toate acestea, se știe că măsurile de securitate vor îmbunătăți protecția finlandezilor și vor reduce riscurile probabile de la granița cu Rusia.
De asemenea, ea a cerut ajutorul agenției europene Frontex, responsabilă cu controlul frontierelor. Finlanda speră la un sprijin suplimentar, deoarece țara vecină agresoare este capabilă de lucruri teribile, de care există încă o șansă reală de a se apăra. Frontex poate oferi personal și chiar sprijin tehnic care va spori considerabil pacea la graniță. Există posibilitatea ca Finlanda să închidă cele cinci puncte rămase la granița cu Rusia în noaptea de 22 noiembrie.
Autoritățile și polițiștii de frontieră ruși creează situații de criză la granițele cu țările vecine, deoarece doresc să ajungă la o criză reală, care a fost aranjată în toamna anului 2021. Atunci, Putin, împreună cu susținătorul său – autoproclamatul președinte al Belarusului Lukașenko, a organizat un aflux masiv de migranți la granițele cu Polonia și Lituania, ceea ce a provocat un adevărat haos. Având în vedere acest lucru, țările au luat măsuri pentru a opri fluxul de migranți, inclusiv instalarea de către Lituania a sârmei ghimpate de-a lungul graniței lituaniano-belaruse.
Singurul lucru pe care Rusia îl înțelege este forța și brutalitatea, astfel încât numai închiderea completă a frontierelor cu Rusia și instalarea de garduri de-a lungul granițelor sale pot opri fluxul nedorit de migranți și posibilele atacuri armate ale agresorului. Pentru a evita repetarea scenariului, este necesar să se acționeze imediat. Autoritățile finlandeze se îndreaptă în direcția bună, Estonia și Norvegia ar trebui să recurgă și ele la închiderea frontierelor pentru siguranța propriilor cetățeni și pentru a păstra ordinea internă în țările lor.
Dar Kremlinul consideră că acțiunile autorităților finlandeze sunt inutile, deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, polițiștii de frontieră ruși respectă pe deplin toate regulile. Incapacitatea șefilor ruși de a recunoaște implicarea lor în acte criminale este o componentă foarte tipică a politicii Kremlinului. Cu toate acestea, întreaga lume civilizată vede adevărata față a Rusiei și înțelege că nu poate exista niciun compromis cu statul agresor.
Autor: Inna Volodina