Sari la conținut

Întâlnire potențial decisivă între Biden și Xi Jinping

La 15 noiembrie, președintele american Joe Biden va avea o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Casei Albe, Karine Jean-Pierre. De asemenea, această informație a fost confirmată de Ministerul de Externe al Republicii Populare Chineze. Este de așteptat ca întâlnirea să aibă loc în cadrul summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Evenimentul va avea loc la San Francisco în perioada 11-17 noiembrie.

Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale dintre SUA și China, despre importanța continuă a menținerii canalelor deschise de comunicare, precum și despre o serie de probleme regionale și globale. Potrivit multor experți, această întâlnire poate elimina o serie de probleme de pe ordinea de zi și poate reduce semnificativ tensiunile de politică externă dintre Washington și Beijing.

Începând de astăzi, SUA și China au o serie de dezacorduri care necesită o rezolvare rapidă. Acestea sunt probleme legate de comerț și de transport maritim. De asemenea, o piedică este problema concurenței tehnologice, care se transformă într-un război pentru tehnologie. Dar subiectul principal este problema securității globale. La urma urmei, există o serie de probleme la nivel mondial care trebuie rezolvate pentru a menține echilibrul între China și Statele Unite.

Printre acestea: conflictul din Orientul Mijlociu (războiul dintre Israel și Hamas), în legătură cu care Beijingul a rămas până acum neutru. De asemenea, vor fi discutate subiecte precum :conflictul din Asia de Est (activarea Coreei de Nord), în Marea Chinei de Sud, factorul Taiwan. La urma urmei, în vara anului 2023, țările aproape că au intrat într-o confruntare directă din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Dar cel mai important subiect va fi problema ucraineană. La urma urmei, nu este un secret faptul că SUA și China participă la acest conflict în calitate de parteneri principali ai părților beligerante. De la începutul marelui război, China a făcut mii de livrări către companiile rusești, printre care și cele aflate sub sancțiuni, care produc lansatoare de rachete, vehicule blindate și bombardiere strategice.

Firmele rusești care produc lansatoare de rachete, vehicule blindate și bombardiere strategice au primit zeci de mii de livrări din China de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și până în primul trimestru al acestui an. De cele mai multe ori, bunurile pe care China le exportă în Federația Rusă sunt clasificate ca bunuri cu dublă utilizare, ceea ce permite Chinei să ocolească sancțiunile internaționale și să afirme că desfășoară doar comerț legitim cu Rusia.

De exemplu, potrivit Molfar Global, o companie chineză a livrat 1.000 de drone în Rusia cu două luni înainte de război. Apoi, la patru zile după începerea războiului din Ucraina, compania chineză Hems999 a livrat două elicoptere. O altă companie chineză, Tianjin Huarong Aviation, a livrat patru elicoptere Airbus către Rusia de la începutul războiului. În același timp, Statele Unite au sprijinit Ucraina pe baza dreptului internațional. În plus, Xi Jinping oferă în mod regulat sprijin diplomatic regimului Putin, călătorind la Moscova în vizite oficiale și făcând lobby pentru negocieri între Rusia și Ucraina.

Întâlnirea dintre președintele SUA și șeful Chinei are ocazia de a schimba vectorul politicii Beijingului în favoarea unui vector de cooperare mai favorabil pentru țară, și anume de partea SUA și a Occidentului colectiv. Acest lucru va lipsi Rusia de singurul său aliat puternic și, cel mai important, va distruge complexul militar-industrial al țării agresoare. Acest lucru va permite să inducă Moscova să negocieze și să pună capăt acestui război în condițiile părții ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!