Sari la conținut

SUA şi China îşi reiau dialogul, la Washington, înaintea unei eventuale vizite a lui Xi Jinping la San Francisco

Statele Unite şi China, care întreţin de obicei relaţii tensionate, au lansat un dialog intens în vederea unei eventuale vizite a preşedintelui Xi Jinping la Washington, relatează News.ro citând AFP.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a început joi discuţii cu omologul său american Antony Blinken, în cadrul unei vizite la Washington, care ar putea-o preceda pe cea a preşedintelui chinez.

Wang Yi, care a luat act de această deschidere diplomatică, a îndemnat la o relaţie „stabilă” cu Statele Unite şi ca cele două mari puteri rivale să-şi înfrunte divergenţele cu „calm”.

„Încerăm să dezvoltăm o cooperare de care să profite ambele părţi, în vederea unei stabilizări a relaţiilor dintre Statele Unite şi China şi s le readucă pe calea unei dezvoltări sănătoase, stabile şi durabile”, care să permită „evitarea unor neînţelegeri”, a declarat el în urma unei întrevederi cu şeful diplomaţiei americane la sediul Departamentului de Stat.

„Aştept cu nerăbdare discuţii constructive în zilele următoare”, a declarat, la rândul său, Antony Blinken, care a adăugat că „suscrie” la declaraţiile omologului său.

După întâlnire, ei au participat la o cină de lucru.

Favoare diplomatică

Wang Yi se întlneşte din nou, vineri, cu Antony Blinken, iar apoi se duce la Casa Albă pentru a discuta cu consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan şi, probabil cu preşedintele Joe Biden.

Nicio întâlnire cu preşedintele american nu a fost anunţată oficial, însă unii diplomaţi se aşteaptă la această favoare, după ce Antony Blinken a fost primit de către preşedintele Xi Jonping în timpul unei vizite la Beijing, în iunie.

Cele două mari puteri se înfruntă într-o competiţie aprigă, dar dau asigurări că vor să-şi gestioneze relaţiile „în mod responsabil”.

„Vom purta o competiţie cu China în toate felurile posibile, cu respectarea regulilor internţaionale, în plan politic, economic şi în altele. Însă eu nu caut conflictul”, declara miercuri Joe Biden.

Preşedintele american cere Congresului un buget suplimentar în valoare de 7,4 miliarde de dolari, pentru a înfrunta China în plan economic şi militar.

O apropiere chinezo-rusă, Războiul din Ucraina şi Războiul Israelului împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas ar urma să se impună în discuţii, în contextul în care comunitatea internaţională îşi exprimă îngrijorarea faţă de o extindere a conflictului.

Vizita lui Wang Yi este un preludiu al celei a lui Xi Jinping în Statele Unite, eventual în marja următorului summit al ţărilor APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), prevăzut la San Francisco, la jumătatea lui noiembrie.

Joe Biden şi-a exprimat în mai multe rânduri „speraţa” unei întâlniri până la sfârşitul anului, în contextul în care ultimul lor tête-à-tête a avut loc la summitul G20, la Bali, în noiembrie 2022.

Însă un expert de la Wilson Center, Robert Daly, apreciază că China vrea mai întâi să se asigure că administraţia Biden nu va încerca să-l „stânjenească” pe preşedintele chinez, în cazul în care vine, potrivit AFP (News.ro.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!