Seara zilei de 18 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a ajuns la Bruxelles pentru a participa la negocieri cu partenerii europeni. Potrivit declarațiilor sale, în Bruxelles sunt planificate întâlniri cu liderii și șefii de guvern din Franța, Germania, Italia, Danemarca, Țările de Jos, Polonia, Cehia, precum și cu secretarul general al NATO, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Zelenski a menționat că la aceste discuții vor participa și reprezentanți din Marea Britanie și alte state. Întâlnirea, organizată de secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avut loc în cadrul summitului „UE – Balcanii de Vest”.
Pe agenda președintelui ucrainean și a liderilor europeni se află multe subiecte importante. Deja este cunoscut faptul că una dintre principalele teme discutate în timpul vizitei de lucru a fost protecția infrastructurii energetice din Ucraina. Zelenski a declarat că acest subiect a fost abordat în discuțiile sale cu președintele Macron, apoi cu secretarul general al NATO, Rutte, și ulterior cu alți lideri europeni. În prezent, Ucraina are nevoie de 19 sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja stațiile de distribuție, ținta constantă a Federației Ruse. De asemenea, președintele a precizat că este nevoie de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană din partea Statelor Unite.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost formarea unei misiuni de menținere a păcii. Acest lucru a fost determinat, în parte, de reticența președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a trimite trupe americane în Ucraina pentru a garanta securitatea. Recent, țările europene au început să discute posibilitatea trimiterii unui contingent militar în Ucraina pentru a asigura securitatea, în cazul instituirii unui regim de încetare a focului sau semnării unui acord de pace între părțile beligerante.
Deocamdată, se știe că aceste negocieri la nivelul UE sunt promovate de președintele Franței, Emmanuel Macron. Deși discuțiile se află în stadii incipiente, au apărut deja divergențe între participanți cu privire la obiectivele și mandatul unei astfel de misiuni. În plus, unii observatori pun sub semnul întrebării oportunitatea acestor discuții în acest moment al războiului.
Germania analizează, de asemenea, posibilitatea de a trimite forțe de menținere a păcii. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat la începutul lunii decembrie că nu exclude posibilitatea ca militarii Bundeswehr-ului să participe la o astfel de misiune. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai țărilor NATO la Bruxelles, Baerbock a afirmat că Germania va face tot ce îi stă în putință pentru a asigura pacea în viitor.
Totuși, declarațiile ministrului au fost criticate de cancelarul german Olaf Scholz și de liderul opoziției, Friedrich Merz, din Uniunea Creștin-Democrată. Merz a subliniat că acest subiect nu este de actualitate în prezent.
Privind activitatea partenerilor internaționali, se pot trage câteva concluzii pozitive atât pentru Kiev, cât și pentru regiune.
Prima și cea mai evidentă concluzie este unitatea partenerilor occidentali în sprijinul acordat Ucrainei și apărării independenței acesteia.
Un mesaj important pentru întreaga comunitate internațională este atenția acordată de parteneri protecției sectorului energetic al Ucrainei. Acest lucru demonstrează o diferență clară între abordările Occidentului colectiv și cele ale Rusiei, care, în ultimii 8 ani, a tratat Ucraina doar ca pe o sursă potențială de resurse, ignorând nevoile oamenilor.
Tema potențialului unei misiuni de menținere a păcii este una revoluționară. În ultimii trei ani, Uniunea Europeană a trecut de la poziția „imposibilă, va duce doar la escaladare” la „o măsură necesară pentru atingerea păcii”.
Implicarea UE și NATO în această misiune ar putea trimite un semnal puternic nu doar Rusiei, ci și întregii lumi, arătând că comunitatea internațională este pregătită să răspundă unei agresiuni.
O astfel de misiune ar fi, de asemenea, un pas semnificativ pentru Ucraina, demonstrând că sprijinul internațional nu s-a diminuat și că resursele alocate apărării rămân solide. Prezența forțelor de menținere a păcii ar proteja regiunile eliberate de agresor împotriva unor posibile atacuri sau a amenințărilor din partea grupurilor diversioniste ruse, o practică frecventă în ultimii ani.
Astfel, este evident că liderii politici din UE și NATO au decis să ia măsuri concrete pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, demonstrând că soluția nu este înghețarea conflictului pentru a satisface un dictator, ci acțiuni ferme pentru pace și securitate.
Imagine: Zelenski și partenerii europeni
Sursă: https://www.bssnews.net/news/67003