Sari la conținut

Interviu cu avocata care a făcut un documentar despre hoții de buzunare, după ce le-a căzut victimă: „Cu mai multă demnitate decât mulți politicieni sau oameni de afaceri își execută pedeapsa”

După ce i s-au furat din geantă 4000 de lei într-un cartier din București, Diana Gavra s-a hotărât să facă un documentar despre hoții de buzunare. Filmul se cheamă „Amar”, după numele celui care i-a furat banii. Într-un interviu pentru HotNews.ro, regizoarea povestește ce a învățat pe parcursul filmărilor despre această lume cu care cei mai mulți dintre noi nu vrem să avem de-a face.

Diana Gavra este de profesie avocată. Spune că a fost pasionată de film și teatru încă din copilăria petrecută în Arad, dar pentru că „anii 90 nu erau propice profesiilor artistice” a ales o meserie care să-i ofere o stabilitate mai mare.

În prezent este și lector la SNSPA, dar își urmează și pasiunea de a spune povești sub formă cinematografică.

Până să ajungă la „Amar”, Diana Gavra a făcut scurtmetrajul de ficțiune „Vintage”, care abordează tema memoriei comunismului. Un grup de adolescenți organizează o petrecere tematică, unde vin costumați cu diferite uniforme din regimurile totalitare (nazist sau comunist). Despre comunism știu doar că este „vintage” și „cool.”

Filmul a fost selectat în mai multe festivaluri internaționale, de la Brest European Short Film Festival, în cadrul Bridges International Film Festival 2017 – Grecia la Cinema Los Angeles 2018, BLOW-UP sau International Arthouse Filmfest Chicago, la Mecal Barcelona International Short and Animation Film Festival (2018).

Următorul proiect al Dianei Gavra a fost lungmetrajul documentar „Casa cu Lacăt”, care abordează tema corupției în educație, unde regizoarea a investigat un caz de corupție la bacalaureat, unde un elev a fost denunțător. Documentarul a fost selectat la Transilvania International Film Festival (2019) și World of Film International Festival Glasgow (2020), la New York Lift-Off Film Festival (2021).

„Amar” prezintă o realitate necosmetizată

Amar Răducanu, personajul principal al documentarului „Amar”, în timpul filmărilor. FOTO: Arhiva personală Diana Gavra

„Amar” a fost filmat timp de un an și jumătate, din ianuarie 2022, până în august 2023. Ideea documentarului s-a legat după ce regizoarei i-au fost furați aproape 4000 de lei din geantă, la Piața Domenii. Inițial i-a făcut plângere penală hoțului, iar apoi, când el a venit spre ea „să se împace”, pentru a scăpa de răspunderea penală, s-a gândit la documentar.

„Amar este un bucureștean de etnie romă, îmi place să spun fost hoț de buzunare, care la nici 40 de ani are aproape 14 ani de închisoare, dar povestea vieții lui mi-ar plăcea să fie descoperită în film”, mărturisește regizoarea.

„Documentarul prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei.

Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv”, scrie în sinopsisul filmului.

„Amar” a luat premiul pentru „Perspective noi”, în cadrul Astra Film Festival de la Sibiu.

Am stat de vorbă cu Diana Gavra despre cum a fost experiența ei în lumea la care a avut acces, despre lecțiile învățate, dar și despre consecințele marginalizării într-o societate românească care încă nu creează oportunități egale.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!