Sari la conținut

Iohannis a aprobat tranzitarea țării a unor echipamente militare donate Ucrainei de către Finlanda. Vor fi antrenați și 50 de militari ucraineni

Potrivit scrisorii trimise de Iohannis și consultată de HotNews.ro, președintele țării amintește că drept răspuns „la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acţiunile de sprijinire la nivelul NATO şi al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei şi a cetăţenilor acesteia”.

  • „Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistenţă adresate de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat, în luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naţionale din România în care a informat că intenţionează să efectueze o donaţie de echipamente şi bunuri materiale către Ucraina şi a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului naţional, precum şi organizarea unor activităţi de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire şi să opereze echipamentele donate”, susține Iohannis.
  • „De asemenea, partea finlandeză a solicitat şi asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activităţile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcţionării ambarcaţiunilor pe durata activităţilor de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfăşurării instruirii)”, se arată în scrisoarea președintelui adresată Parlamentului.

Potrivit președintelui Iohannis, „implicarea României în activităţile de susţinere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă al statelor membre NATO”.

„Totodată, participarea României la activităţile de instruire a efectivelor Forţelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susţinerea şi realizarea pe teritoriul României a acţiunilor destinate efortului de apărare colectivă”, susține Iohannis.

Finlanda a fost una din țările europene care a transmis constant ajutoare militare Ucrainei, inclusiv echipamente grele, muniții și alte elemente de luptă.

Încă din 2022 Finlanda a trimis transportoare blindate Sis XA-185, 6 vehicule grele Leopard 2R anti-mină, obuziere autopropulsate 122mm de tipul 2S1, obuziere tractate, tunuri mortiere de 120mm, sisteme de artilerie antiaeriană, peste 1.500 de lansatoare de rachete antitanc M72 LAW, precul și lansatoare RSKES APILAS 112mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!