Sari la conținut

Iohannis la Summitul de la Washington: Rusia, Principala Amenințare pentru Securitatea Europeană

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la summitul NATO de la Washington, că Rusia rămâne „cea mai mare amenințare pentru securitatea europeană”. El a subliniat importanța discuțiilor din cadrul summitului, care sunt esențiale pentru apărarea ordinii internaționale. În plus, Iohannis a confirmat că România a donat un sistem de apărare antirachetă Patriot Ucrainei și că țara noastră solicită o compensație rezonabilă pentru această donație.

„Rusia continuă să fie cea mai mare amenințare pentru securitatea europeană și euro-atlantică. Statele NATO trebuie să fie pregătite să facă față atacurilor hibride ale Kremlinului. Unitatea și solidaritatea noastră reprezintă un avantaj strategic, evident încă de la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Summitul va aduce progrese semnificative, în special pentru descurajarea pe flancul estic”, a declarat Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele a subliniat și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru NATO. „Am facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cerealelor ucrainene și am investit în infrastructură. România este unul dintre cei mai activi susținători ai viabilității economice a Ucrainei. Aliații adoptă măsuri pentru întărirea apărării antiaeriene pe flancul estic, ceea ce este crucial pentru noi, având în vedere incidentele cu drone care au căzut pe teritoriul național”, a continuat Iohannis.

Președintele a vorbit și despre importanța mobilității militare și despre intenția României de a găzdui unități de comandă NATO. „România susține perspectiva nord-atlantică pentru Ucraina și vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război, în special Republica Moldova. Declarația finală a summitului va reflecta adecvat sprijinul nostru pentru Republica Moldova în fața atacurilor hibride ale Rusiei”, a adăugat Iohannis.

În ceea ce privește donarea sistemului Patriot, Iohannis a explicat: „România a evoluat de la un stat care solicita sprijin la un stat care poate oferi securitate. Dorim să fim compensați adecvat pentru donarea sistemului Patriot. Negocierile cu partenerii americani și NATO sunt în curs și vom anunța public rezultatele când acestea vor fi finalizate.”

Președintele a fost întrebat dacă România va primi un alt sistem Patriot în schimb sau alte echipamente. „În cadrul CSAT am discutat extins această problemă și Ministerul Apărării are un mandat de negociere. Dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot în viitorul apropiat, dar cred că vom reuși să obținem și alte sisteme de apărare aeriană mai repede”, a răspuns Iohannis.

La deschiderea summitului aniversar NATO, președintele american Joe Biden a anunțat trimiterea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană în Ucraina. O declarație comună semnată de cinci lideri NATO, inclusiv Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, confirmă trimiterea a cinci sisteme antiaeriene, inclusiv patru baterii Patriot.

Statele Unite și alte țări NATO s-au angajat să furnizeze mai multe sisteme Patriot sau echivalente în acest an și „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană „în următoarele luni”. În plus, livrarea unor baterii de rachete va fi reprogramată pentru ca Ucraina să beneficieze de „sute de interceptoare sol-aer suplimentare în anul viitor”, conform declarației comune.

„Mesajul nostru către Moscova și întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit”, au transmis cei cinci lideri NATO în declarația lor comună.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!