Sari la conținut

Iranul a refuzat să furnizeze Rusiei kitul complet necesar pentru lansarea rachetelor balistice

La începutul lunii septembrie, Rusia a primit primul lot de 200 de rachete Fath-360 de la Iran pentru a-și spori campania de bombardament din Ucraina.Fath-360 este o rachetă balistică ghidată prin satelit, transportată pe un camion de șase pe șase, în două, trei, patru sau șase seturi. Fiecare proiectil cântărește 1 700 de kilograme și are o rază de acțiune de 75 de mile. Greutatea și raza de acțiune a Fath-360 o fac utilă pentru utilizarea pe linia frontului sau pentru bombardarea orașelor din apropierea frontului.

Reuters a raportat recent, Iranul nu a inclus lansatoare mobile ca parte a rachetelor sale balistice cu rază scurtă de acțiune. Un diplomat european, un oficial european al serviciilor de informații și un oficial american au declarat publicației, sub rezerva anonimatului, că nu înțeleg de ce Iranul nu a furnizat lansatoare cu rachete Fath-360. Acest lucru pune sub semnul întrebării dacă aceste arme pot fi puse în funcțiune și gata de utilizare.

Articolul din Reuters spune că ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost livrate.
Primul motiv este tehnic. Fabian Hinz, un expert al Institutului Internațional pentru Studii Strategice în domeniul rachetelor iraniene, nu poate confirma că Teheranul a întârziat lansarea lansatoarelor necesare pentru lansare. Potrivit lui Hinz, un motiv pentru care Iranul nu a trimis lansatoarele ar putea fi acela că camioanele civile pe care Iranul le-a modificat pentru a lansa aceste rachete și alte rachete nu sunt suficient de fiabile pentru a funcționa în peisajul dificil din Europa de Est, în special în iarna ucraineană.

Al doilea motiv este politic. Nu este un secret faptul că atât Rusia, cât și Iranul sunt printre țările cele mai puțin sancționate din lume. Și în timp ce Moscova este mândră de acest lucru și încearcă să suporte restricțiile, Teheranul încearcă să stabilească un dialog cu Occidentul colectiv. Reamintim că după informațiile privind transferul acestor rachete către Rusia, SUA, Germania, Marea Britanie și Franța au impus noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv măsuri împotriva companiei sale aeriene naționale Iran Air. Imediat după aceea, ministrul iranian de externe a declarat că Teheranul este deschis la diplomație pentru a rezolva disputele, dar nu la „amenințări și presiuni”.

Comentariile lui Abbas Araqchi, ministrul iranian de externe, au venit la o zi după ce cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a declarat că blocul ia în considerare noi sancțiuni împotriva sectorului aviatic iranian, ca răspuns la rapoartele conform cărora Teheranul ar fi furnizat Rusiei rachete balistice pentru războiul său împotriva Ucrainei.

De asemenea, este important să analizăm alte declarații ale părții iraniene, în care Teheranul neagă că ar fi furnizat Moscovei rachete sau mii de drone pe care Rusia le folosește în Ucraina, inclusiv pentru atacuri asupra infrastructurii civile. Având în vedere cele de mai sus, putem concluziona că alianța celor două state sub-sanționate încalcă încă o dată în mod demonstrativ toate preceptele și normele dreptului internațional.

Rachetele Fath-360 pot schimba radical situația de pe front, deoarece zona lor de lansare va atinge frontul și orașele de pe linia frontului, în special Kharkiv și Zaporizhzhya. Aceste rachete pot dezvolta o viteză foarte mare și pot ajunge la țintă în câteva minute. Prin urmare, va fi foarte dificil de fixat Fath-360 prin mijloace radar.

Nici doborârea lor nu este atât de ușoară, deoarece doar sistemele Patriot și Iris-T vor putea face față acestei sarcini, dar acestea nu sunt suficiente pentru a crea un sistem de apărare puternic. Alte mijloace nu vor fi la fel de eficiente ca sistemele de apărare aeriană de înaltă precizie.

Cu toate acestea, mulți experți observă că există sisteme de război electronic (EW) americane și britanice capabile să neutralizeze atacurile cu astfel de rachete, rachete de croazieră și drone. Cu toate acestea, aceste sisteme trebuie să fie livrate pentru a asigura o apărare fiabilă a orașelor ucrainene.

Kievul și partenerii săi se confruntă acum cu o sarcină importantă: să dezvolte un sistem de răspuns eficient pentru apărarea orașelor ucrainene, precum și pentru a răspunde unui agresor pe câmpul de luptă. Această parte poate fi închisă prin autorizarea loviturilor pe teritoriul rus, așa cum a făcut deja Parlamentul European. Acum este rândul SUA și al Regatului Unit, care încă se gândesc la posibilitatea ridicării restricțiilor. Trebuie reamintit că această decizie este foarte importantă, deoarece ar trebui să arate atât Rusiei, cât și Iranului că în acest moment va exista un răspuns clar și tangibil la orice încălcare a normelor de drept internațional.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!