Sari la conținut

Iranul avertizase Rusia cu câteva zile înainte de masacru, după ce a interogat un comandant ISIS-K

Iranul a anunțat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul ei înainte de atacul de la sala de concerte Crocus de la marginea Moscovei, au declarat pentru Reuters trei surse care au cunoștință despre această chestiune, scrie sursa.

În acest atac, ce a avut loc pe 22 martie, cel mai grav de pe teritoriul rus din ultimele două decenii, mai mulți bărbați înarmați au deschis focul asupra spectatorilor ce veniseră la un concert, ucigând cel puțin 144 de oameni.

După atac, Kremlinul a desfășurat o operațiune de tipul „dați vina pe ucraineni”. În mesaje politice și la TV, Rusia a acuzat Kievul și refuză să accepte implicarea ISIS în atacul de la Moscova. Pe surse, însă, s-a aflat că aliații lui Putin nu cred de fapt că Ucraina e implicată în atacul de la Moscova și sunt șocați de eșecul serviciilor de securitate.

Iranul a avertizat Rusia cu câteva zile înainte de atac

„Cu câteva zile de atacul din Rusia, Teheranul a oferit Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, obținute în timpul interogatoriilor în rândul celor arestați după atacuri mortale cu bombă din Iran”, a declarat una dintre sursele Reuters.

Ministerul pentru informații iranian a spus în ianuarie că a arestat 35 de oameni care ar avea legătură cu cele două explozii ce au avut loc pe 3 ianuarie în Kerman, când au murit aproape 100 de oameni. De remarcat că Statele Unite avertizaseră și ele Iranul înainte de atacul de la Kerman. În ciuda acestui fapt, Teheranul a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele dublului atentat.

Pe 19 ianuarie, ministerul iranian pentru informații a spus că a arestat un comandant al ISIS-Khorasan, ramura din Afghanistan a grupării teroriste. Statul Islamic a revendicat atacul din Iran, cel mai sângeros de după Revoluția Islamică din 1979.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!