Sari la conținut

Israel este pe calea de a-și sabota relațiile cu Rusia, potrivit Business Insider

Reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a declarat într-un discurs de miercuri că țara din Orientul Mijlociu „lucrează pentru a oferi Ucrainei sisteme de avertizare timpurie”, spune sursa.

Astfel de sisteme ar ajuta „la salvarea de vieți civile de atacurile fără discernământ cu rachete și drone ale Rusiei”, a spus Erdan.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului a declarat pentru Business Insider că sistemul „nu este Iron Dome”, cel mai avansat sistem de apărare aeriană din Israel.

Mai degrabă ar fi un „sistem de alarmare” care ar ajuta „să aducă oamenii în adăposturi”. Probabil că ar fi foarte asemănător cu sistemul radar Tzeva Adom al Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt pentru BI.

Ce este Tzeva Adom

Tzeva Adom, care înseamnă „Cod Roșu” în ebraică, este un sistem radar de avertizare timpurie.

Instalat inițial de Forțele de Apărare ale Israelului în orașele din jurul Fâșiei Gaza la sfârșitul anilor 1990, sistemul acoperă acum întregul Israel.

La detectarea unei lansări de rachetă, sistemul public de avertizare din comunitățile și bazele militare israeliene din apropiere este declanșat automat.

O voce feminină preînregistrată anunță „Tzeva Adom” de patru ori.

Acest ciclu de difuzare continuă până când nu mai sunt detectate lansări.

Alertele sunt disponibile și prin intermediul unei aplicații pe dispozitivele iOS și Android din 2014.

Utilizarea sistemului în Ucraina va presupune probabil trimiterea unor soldați israelieni specialiști pentru a-i ajuta pe ucraineni să-l integreze.

Trimiterea sistemului de avertizare în Ucraina, o lovitură pentru relațiile Israelului cu Rusia

În ultimii doi ani, Israelul a mers pe o cale diplomatică în războiul Rusia-Ucraina.

În timpul invaziei inițiale, Israelul a oferit „mai mult de 100 de tone metrice de echipament umanitar”, așa cum a spus Erdan în discursul său la ONU.

Un spital de campanie de la granita cu Ucraina “a tratat peste 7000 de răniți” și “sute de pacienți ucraineni au primit cea mai buna îngrijire posibilă” în spitale și centre de recuperare din Israel.

Dar Israelul nu a trimis ajutor militar și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale, în parte pentru că nu a vrut să provoace Rusia.

Anunțul a venit în contextul în care Rusia găzduiește o întâlnire intra-palestiniană la Moscova în acest weekend. Reprezentanții Hamas și al Jihadului Islamic vor fi primiți în capitala Rusiei pentru a ajuta diferitele forțe palestiniene să convină să se unească politic, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, pentru agenția de presă de stat TASS.

Rusia este un susținător al Iranului, Hezbollah-ului și președintelui Bashir al-Assad în Siria. Între timp, Teheranul a furnizat Rusiei și drone Shahed fabricate iranian, care au fost folosite pentru a bombarda orașele din Ucraina.

Deși este puțin probabil ca mișcarea Israelului să schimbe în mod dramatic situația războiului în avantajul Ucrainei, ea semnalează totuși o schimbare majoră în politica externă israeliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!