Sari la conținut

Israel-Hamas: Statele Unite reamintesc ministrului israelian al Apărării că se opun unei ofensive la Rafah

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avertizat luni încă o dată Israelul împotriva riscurilor unei ofensive la Rafah, reiterând opoziţia SUA faţă de o astfel de operaţiune în cadrul unei întâlniri cu ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, transmite marţi AFP, conform sursei.

Secretarul de stat Antony Blinken “a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru asigurarea înfrângerii Hamas, inclusiv la Rafah, dar şi-a reiterat opoziţia faţă de o operaţiune terestră majoră la Rafah”, a declarat într-un comunicat de presă Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Antony Blinken “a subliniat existenţa altor soluţii decât o invazie terestră pe scară largă, care ar asigura mai bine securitatea Israelului şi ar proteja civilii palestinieni”, a continuat Miller.

Întâlnirea dintre Antony Blinken şi ministrul Yoav Gallant a avut loc luni, la Washington, după anularea în aceeaşi zi de către Israel a vizitei unei delegaţii de rang înalt în capitala americană. O anulare decisă ca reacţie la abţinerea americanilor în timpul votării luni, în Consiliul de Securitate al ONU, a unei rezoluţii în favoarea unui “încetări imediate a focului” în Fâşia Gaza.

“Sunt sigur că vom găsi alte modalităţi de a ne face cunoscute preocupările” cu privire la această ofensivă care ar prezenta riscuri “imense” pentru civili, a asigurat Matthew Miller mai devreme în cursul zilei de luni.

Potrivit acestuia, guvernul israelian nu a prezentat un plan coerent de evacuare a celor 1,4 milioane de civili prezenţi în Rafah, unde majoritatea şi-a găsit refugiu după ce a fugit de bombardamentele din nordul Fâşiei Gaza.

“Acest tip de invazie ar slăbi securitatea Israelului” şi “ar dăuna poziţiei sale în lume”, a insistat el, în contextul în care SUA sunt sub presiune pentru a reduce sprijinul acordat Israelului.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!