Sari la conținut

Israel-Hamas: Washingtonul a declarat că există multe semne de progres în negocierile actuale

Există tot mai multe semne de progres în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza şi schimbul de ostatici, a declarat joi directorul de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, informează dpa și Agerpres, citate de HotNews.

“Discuţiile sunt în desfăşurare, sunt active şi… credem că sunt constructive”, a declarat John Kirby la Washington.

Coordonatorul preşedintelui american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, s-a deplasat în Israel, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant, precum şi cu alţi membri ai cabinetului de război israelian, venind de la Cairo, unde a avut alte întâlniri.

Potrivit site-ului de ştiri israelian Ynet, ministrul Galant a declarat la întâlnirea de joi că Israelul va extinde mandatul negociatorilor săi pentru discuţiile privind ostaticii.

“Indicaţiile iniţiale pe care le primim de la Brett [McGurk] sunt că aceste discuţii merg bine”, a spus Kirby.”Sunt constructive. În mod evident, el este foarte concentrat în încercarea de a vedea dacă nu putem consolida un acord privind ostaticii pentru o pauză prelungită pentru a-i aduce pe toţi aceşti ostatici acasă, unde le este locul, şi pentru a obţine o reducere a violenţei, astfel încât să putem obţine mai multă asistenţă umanitară”.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, apărute în presă, negociatorii din Egipt, SUA şi Qatar vor să se întâlnească vineri la Paris pentru discuţii suplimentare. Israelul a fost, de asemenea, de acord să trimită o delegaţie la Paris, a informat joi ziarul Wall Street Journal.

La fel ca la o întâlnire anterioară, organizată la Paris la sfârşitul lunii ianuarie, premierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel şi directorul CIA William Burns sunt de asemenea aşteptaţi la Paris, conform ziarului american. Se aşteaptă, de asemenea, participarea directorului serviciului secret israelian Mossad, David Barnea, a informat Times of Israel.

John Kirby nu a confirmat informaţiile despre o întâlnire în capitala Franţei.

Un membru important al Hamas, Musa Abu Marzuk, a declarat într-un interviu acordat postului de radio arab al-Ghad că vede posibil un nou acord privind ostaticii şi că s-ar putea înregistra progrese în negocieri în viitorul apropiat. Încheierea operaţiunii militare israeliene în Fâşia Gaza şi revenirea persoanelor strămutate în nordul regiunii sunt condiţiile pentru un astfel de acord, a declarat oficialul Hamas. El a cerut, de asemenea, ca 500 de prizonieri palestinieni să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul eliberării fiecărui ostatic răpit din Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la începutul lunii februarie că nu va accepta un acord “cu orice preţ”. Acest lucru nu va aduce sfârşitul războiului, a spus atunci premierul israelian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!