Sari la conținut

Iulia Navalnaia, inclusă pe lista “teroriștilor și extremiștilor” în Rusia

Iulia Navalnaia, văduva cunoscutului opozant rus Aleksei Navalnîi, a fost adăugată joi pe lista „teroriștilor” și „extremiștilor” de către autoritățile ruse, la doar două zile după emiterea unui mandat de arestare pe numele său. Aceasta trăiește în exil, conform informațiilor de la AFP și The Moscow Times.

Continuarea luptei soțului său

După moartea soțului său, Aleksei Navalnîi, în circumstanțe neclare într-o închisoare din Arctica, Iulia Navalnaia a promis să ducă mai departe lupta acestuia împotriva regimului lui Vladimir Putin. Ea a declarat că va continua să militeze pentru cauza soțului său și să facă lobby împotriva guvernului rus.

Persoane și organizații desemnate ca „teroriste” și „extremiste”

Rosfinmonitoring, agenția de stat responsabilă cu monitorizarea finanțării „teroriștilor” și „extremiștilor”, a inclus datele personale ale Iuliei Navalnaia pe lista neagră. Această clasificare permite înghețarea conturilor bancare ale persoanelor vizate fără necesitatea unui ordin judecătoresc.

Represalii împotriva opoziției

Autoritățile ruse folosesc frecvent astfel de măsuri împotriva personalităților din opoziție și a celor care critică regimul sau războiul din Ucraina. În 2021, rețeaua de activiști a lui Navalnîi a fost declarată „extremistă”, ceea ce a expus angajații și susținătorii la riscuri legale semnificative. Aleksei Navalnîi însuși a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”.

Arestarea în contumacie

Marți, un tribunal din Moscova a dispus arestarea în contumacie a Iuliei Navalnaia pentru „extremism”. Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a văduvei, a comentat pe rețelele sociale că reacția rapidă a autorităților indică faptul că Iulia Navalnaia își face bine treaba.

Un simbol al rezistenței

Iulia Navalnaia, economistă de profesie, a fost un susținător devotat al soțului ei, fiind alături de el în momentele critice, inclusiv în timpul otrăvirii sale și a întoarcerii în Rusia în 2021. De atunci, ea trăiește în exil, iar dacă s-ar întoarce în Rusia, riscă până la șase ani de închisoare.

Navalnaia rămâne un simbol al rezistenței împotriva regimului Putin, continuând să lupte pentru cauza soțului său și să atragă atenția internațională asupra abuzurilor comise de autoritățile ruse.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!