Sari la conținut

Jens Stoltenberg, șeful NATO, a remarcat că încrederea Ucrainei în aliații săi din NATO a fost grav afectată

Stoltenberg a subliniat necesitatea unei revizuiri a coordonării ajutorului militar internațional pentru Ucraina, susținând că este necesar un cadru mai solid și mai instituționalizat pentru a asigura predictibilitate, responsabilitate și distribuirea corectă a sarcinilor în sprijinul acordat Kievului. El a criticat întârzierile și insuficiențele din partea aliaților NATO, menționând că Congresul american a durat șase luni pentru a aproba un pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar țările europene au furnizat mai puțină muniție decât au promis. Aceste deficiențe au avut un impact semnificativ asupra situației pe teren, cu Rusia preluând inițiativa, în timp ce forțele ucrainene, lipsite de muniție, au fost nevoite să intre în defensivă.

Stoltenberg a recunoscut că aceste neîmpliniri au afectat încrederea Ucrainei în aliații săi, dar a subliniat că Ucraina încă mai crede în sprijinul lor și că acum depinde de NATO să-și țină promisiunile. Propunând o mai mare implicare a NATO în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, Stoltenberg a sugerat elaborarea unui plan multianual care să stabilească clar contribuțiile așteptate de la fiecare membru al alianței.

Această propunere a fost prezentată celor 32 de membri NATO și a fost însoțită de o cerere de angajament financiar semnificativ. Stoltenberg a argumentat că aceasta ar fi o investiție esențială în securitatea membrilor NATO, menționând că sumele implicate sunt mici în comparație cu cheltuielile masive înregistrate în Irak și Afganistan. În ciuda unor rezerve exprimate de unele guverne, Stoltenberg este de părere că o astfel de schimbare ar reprezenta o mișcare necesară dată provocării reale pe care o reprezintă o Rusie mai agresivă.

Stoltenberg trebuie să convingă Ucraina că o schimbare în coordonarea sprijinului militar ar fi în beneficiul său. În timpul unei conferințe de presă comune cu Stoltenberg, președintele ucrainean Zelenski a lăudat Grupul Ramstein, dar a subliniat că Ucraina dorește să se asigure că orice nou angajament financiar nu va afecta ajutorul bilateral al membrilor NATO către Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!