Sari la conținut

JO 2024 – Franța se teme de amenințarea unor atacuri teroriste, inclusiv din partea Federației Ruse

Franța cere unui număr de 45 de țări să contribuie cu câteva mii de militari, polițiști și civili suplimentari pentru a spori securitatea în timpul viitoarelor Jocuri Olimpice care vor avea loc la Paris în vară. Această măsură vine după ce săptămâna trecută a fost declarat nivelul maxim de amenințare teroristă în Franța, pe fondul împușcăturilor de la Primăria Crocus din Rusia. Există două versiuni ale atacului: fie tragedia a fost orchestrată de regimul lui Putin și de FSB (așa cum s-a întâmplat deja de aproximativ 10 ori în istoria guvernării lui Putin), fie împușcarea civililor a avut loc sub controlul ISIS, care ulterior a revendicat responsabilitatea. În ciuda logicii ambelor versiuni, astăzi Putin dă vina pe Ucraina pentru ceea ce s-a întâmplat, fără nicio dovadă sau vreun argument adecvat în favoarea acestei versiuni.

Totuși, să ne întoarcem la Franța. Controversa legată de Jocurile Olimpice nu s-a potolit de la începutul anului 2023. Principala cauză a scandalurilor este, bineînțeles, Rusia, al cărei Comitet Olimpic este “șocat” de faptul că sportivilor ruși nu li se permite să concureze sub drapelul oficial rusesc, pe fondul genocidului în curs de desfășurare al Kremlinului împotriva poporului ucrainean.

Acest lucru a dus, de asemenea, la faptul că Rusia, prin intermediul reprezentanților săi, a intervenit în mod repetat în protestele interne din Franța pe fondul adoptării reformei pensiilor, încercând să prezinte ceea ce se întâmpla drept o presupusă “lovitură de stat civilă”. În acest scop, au fost folosiți “prieteni” pro-ruși ai lui Putin, cunoscuți de mult timp: Marine Le Pen, Jean-Luc Melanchon, Eric Zemmour, Florian Philippot și mulți alții. Acesta este motivul pentru care Parisul a avut o atenție sporită asupra sistemului de securitate la viitoarele Jocuri Olimpice încă de anul trecut. Atacul terorist care a avut loc în regiunea Moscovei nu a făcut decât să întărească temerile.

Multe țări au răspuns deja la solicitarea Franței de a contribui la asigurarea unei securități sporite. De exemplu, Polonia a declarat că va pune la dispoziția Parisului trupe, inclusiv cineaști. Anterior, Germania a spus că va contribui și ea.

Diplomații au declarat că și alți aliați europeni, inclusiv Marea Britanie și Italia, vor participa și ei și vor furniza, printre altele, zeci de ofițeri de poliție pentru a ajuta la patrularea străzilor. Sursele Reuters au declarat că Israelul și Statele Unite vor ajuta, de asemenea, la întărirea securității în Paris în timpul Jocurilor Olimpice. Interlocutorul publicației în guvernul francez a declarat, sub rezerva anonimatului, că 35 de țări sunt deja pregătite să ajute.

După atacul terorist din Rusia, despre care peste 6 state l-au avertizat în prealabil pe Putin, președintele Emmanuel Macron a convocat Consiliul de Apărare și Securitate Națională, la ședința căruia s-a decis ridicarea poziției de Vigipirate la cel mai înalt nivel – de urgență. Această decizie a fost justificată de faptul că “Statul Islamic” a revendicat atacul terorist de la Primăria din Crângași. Oficial, Parisul nu susține că forțele de securitate ale lui Putin ar fi fost implicate în pregătirile pentru tragedie. Investigații (oficiale și nu) sunt în prezent efectuate de mai multe țări. Dacă versiunea privind implicarea Kremlinului se va confirma, va fi încă o dovadă a imoralității regimului Putin și a faptului că restricțiile mondiale împotriva Rusiei și a cetățenilor săi sunt justificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!