Sari la conținut

Joe Biden avertizează la Paris că Putin „nu se va opri la Ucraina” și că întreaga Europă „va fi amenințată”

Președintele american Joe Biden a promis sâmbătă, la Paris, continuarea sprijinului oferit de Washington pentru Kiev în lupta împotriva invaziei ruse, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri” la Ucraina.

„Putin nu se va opri la Ucraina”, a declarat Biden, alături de președintele francez Emmanuel Macron, într-o conferință de presă după discuțiile avute la Paris. „Toată Europa va fi amenințată, nu vom lăsa să se întâmple asta”, a spus Biden în fața jurnaliștilor, în timpul vizitei sale de stat în Franța.

„Statele Unite stau puternic alături de Ucraina. O spun din nou, nu-i vom întoarce spatele”, a adăugat liderul american. Atât Biden, cât și Macron s-au întâlnit vineri la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, promițând sprijin pentru cauza ucraineană.

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, se află în Franța de miercuri și a participat la evenimentele care marchează împlinirea a 80 de ani de la debarcările din Ziua Z, în Normandia, care au schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Vineri, Biden a avertizat asupra necesității apărării democrației americane și a făcut o paralelă între al Doilea Război Mondial și invazia Rusiei din Ucraina.

Biden urmează să se confrunte cu rivalul și predecesorul său republican Donald Trump la sfârșitul acestui an, în alegerile prezidențiale care, potrivit comentatorilor, vor supune democrația americană unui test important. Trump a semnalat, de asemenea, lipsa lui de interes față de organizațiile internaționale, inclusiv față de NATO.

„Am arătat din nou lumii puterea aliaților și ceea ce putem realiza atunci când stăm împreună”, a declarat Biden vineri.

Macron salută „loialitatea” lui Joe Biden față de europeni

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat sâmbătă „loialitatea” lui Joe Biden, „un partener care iubește și respectă europenii”.

„Vă mulțumesc că sunteți președintele primei puteri mondiale” și că „faceți acest lucru cu claritatea și loialitatea unui partener care iubește și respectă europenii”, a declarat Macron, lăudând voința lui Biden de a fi „cel care vrea să construiască aceste acorduri, din Ucraina până în Orientul Mijlociu”.

Alături de liderul american, Macron a precizat că Franța și SUA „sunt hotărâte să exercite presiunile necesare” asupra Iranului, care duce „o strategie de escaladare pe toate direcțiile”.

„În ceea ce privește Iranul, constatăm același lucru, cel privind o strategie de escaladare pe toate direcțiile, fie că este vorba de atacuri fără precedent împotriva Israelului (pe 13 aprilie), manevre de destabilizare regională sau, desigur, programul nuclear iranian”, a subliniat președintele francez în timpul declarațiilor de presă de la Palatul Elysee.

„Țările noastre două sunt hotărâte să exercite presiunile necesare pentru a stăvili această tendință”, a dat asigurări Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!