Sari la conținut

Kremlinul neagă că o unitate a GRU ar fi în spatele „Sindromului Havana”

Kremlinul a respins luni concluziile anchetei de presă care afirmă că o unitate specială a spionajului rusesc se află în spatele misteriosului „Sindrom Havana”, în timp ce serviciile de informații americane au oferit un răspuns evaziv la o interpelare asupra subiectului, conform sursei.

Ancheta realizată de The Insider, un site de investigații rus înregistrat la Riga, televiziunea americană CBS și ziarul german Der Spiegel afirmă că „sindromul Havana”, care a afectat diplomați și spioni americani din întreaga lume, pare să fi fost declanșată de armele energetice folosite de membri ai unei unități de sabotaj a Directoratului Principal de Informații de la Moscova (GRU), cunoscută sub indicativul numeric 29155.

Investigația afirmă de asemenea că ofițeri ai Unității 29155 au primit distincții din partea statului rus și promovări în legătură cu dezvoltarea unor „arme acustice neletale”.

„Acesta nu este deloc un subiect nou. Timp de mulți ani așa-zisul ‘Sindrom Havana’ a fost exagerat de presă și de la bun început el a fost legat de acuzații împotriva părții ruse”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Dar nimeni nu a publicat sau exprimat nicăieri orice fel dovezi convingătoare privind aceste acuzații nefondate. Prin urmare, acestea nu sunt altceva decât acuzații nefondate făcute de presă”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!