Sari la conținut

Kremlinul s-a divizat ca urmare a contraofensivei ucrainene

Contraofensiva forțelor armate ucrainene se desfășoară de mai bine de două luni. În acest timp, partea ucraineană a obținut succese semnificative în toate direcțiile. Mai mult, corespondenții de război ruși raportează că, în prezent, se înregistrează o prăbușire a frontului în direcția Zaporizhzhya. Pe fundalul acestor evenimente la Kremlin încep noi intrigi. despre aceasta în continuare în material.


O serie de susținători ai “liniei dure” din conducerea serviciilor de securitate rusești doresc să obțină de la președintele Vladimir Putin demiterea ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General Valeri Gerasimov, precum și intensificarea ostilităților în Ucraina, mobilizarea generală și introducerea legii marțiale.
Trebuie remarcat faptul că subiecte similare au fost ridicate anterior de șeful PMC “Wagner” Evgheni Prigojin. În acest scop a fost organizat “marșul justiției”.


Creatorul PMC “Wagner” a acuzat conducerea militară de management defectuos. Apoi – în reticența de a recunoaște meritele lui “Wagner” (ca urmare, în iarnă, ministerul a trebuit pentru prima dată să recunoască în mod deschis că armata a atras mercenari pentru invazia ucraineană). Apoi – în crearea unei “foamete artificială de obuze” (adică o reducere deliberată a proviziilor de muniție), care i-a împiedicat pe wagnerieni să avanseze spre Bakhmut.


În același timp, Prigozhin a lansat atacuri personale la adresa ministrului apărării, Serghei Shoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov. El i-a desființat, arătându-le munți de cadavre de mercenari, acuzându-i de incompetență și, ca urmare, de pierderi în armata rusă. Obiectul ridiculizării lui Prigozhin au fost membrii familiei lui Shoigu. În luna mai, conflictul părea să atingă un punct de fierbere când șeful Wagner a amenințat că își va retrage luptătorii din Bakhmut fără ordine dacă nu se măresc proviziile de muniție. Prigozhin nu și-a îndeplinit niciodată ultimatumul, Bakhmut însuși a fost ocupat în curând, iar Wagner și-a anunțat în scurt timp retragerea în “taberele din spate” (nu se știe public unde anume sunt și câte sunt).


“Revolta” și eșecurile de pe front au ridicat multe alte întrebări. Inclusiv din cauza poziției lui Vladimir Putin. Deoarece mulți oficiali din domeniul securității au fost surprinși de faptul că Putin nu i-a pedepsit în niciun fel pe rebeli, deși nu le-a îndeplinit cererile. Este posibil ca reputația lui Putin ca “garant al stabilității” să fi avut de suferit din această cauză. Astfel de știri demonstrează stagnarea și degradarea ulterioară atât a conducerii politice, cât și a celei militare a țării agresoare. De asemenea, arată impasul în care se află acum dictatorul rus.

Acum, Vladimir Putin începe să se pregătească pentru campania electorală pentru a merge pentru un nou mandat de șase ani. Iar pentru a face acest lucru, el trebuie să stabilizeze într-un fel sau altul economia, pentru că scăderea rublei din ultimele zile este critică. Dar acest lucru nu este posibil fără a pune capăt războiului. Iar pentru asta, autoritățile ruse pot recurge la orice măsură. Fie că este vorba de introducerea legii marțiale sau de o mobilizare generală. La urma urmei, după mai mult de 500 de zile de război, nu este un secret că pentru șefii de vârf ai armatei ruse viețile cetățenilor nu au nicio valoare.


Dar situația ar trebui privită din partea țării căreia îi pasă de viețile cetățenilor săi, și anume Ucraina. La urma urmei, introducerea mobilizării este un eveniment grav care poate schimba cursul atât al contraofensivei, cât și al operațiunilor militare în general. Și nu doar armata ucraineană, ci și partenerii Ucrainei trebuie să fie pregătiți pentru acest lucru. Pentru că, într-un moment critic, Ucraina trebuie să fie capabilă să obțină toate armele necesare, mai degrabă decât să solicite resursele necesare timp de luni de zile. Doar așa țara va avea șansa nu doar de a rezista cu greu la lovitura unei posibile mobilizări, ci și de a învinge în ciuda acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!