Sari la conținut

Mobilizare vs Economie: Premierul Mișustin i-a raportat lui Putin că economia rusă a avut o performanță mai bună decât se aștepta

Președintele Vladimir Putin a declarat marți seară că economia rusă a avut o performanță mai bună decât se aștepta, după ce premierul Mihail Mișușin i-a raportat că creșterea produsului intern brut și inflația au fost surprinzător de bune, transmite sursa.

Creșterea PIB-ului ar putea depăși 2% în acest an, iar creșterea prețurilor de consum ar putea să nu depășească 5% în termeni anuali, i-a spus Mișustin lui Putin în cadrul unei întâlniri la Kremlin.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia rusă să crească cu 0,7% în acest an. Analiștii chestionați de Reuters la sfârșitul lunii iunie estimau o creștere a PIB-ului de 1,2% și o inflație de 5,7% în 2023.

„Rezultatele noastre, cel puțin deocamdată, să spunem, cu prudență, sunt mai bune decât se așteptau anterior, mai bune decât se preconiza”, a spus Putin, potrivit Kremlinului.

Economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% în 2022 și a fost supusă unei presiuni deosebite în primăvara anului trecut, când aliații de la Kiev au impus sancțiuni radicale împotriva Moscovei din cauza invaziei din Ucraina.

Tehnocrații ruși au ajutat la compensarea unei părți din lovitură prin reorientarea economiei și stimularea acesteia cu bani din rezervele statului, ministerul de finanțe afirmând anterior că cheltuielile publice au fost cu 26,5% mai mari față de anul trecut în primele cinci luni ale anului.

„Dragă Vladimir Vladimirovici…”

Marți, Mișușin i-a spus lui Putin că are încredere că, dacă nu vor exista circumstanțe de forță majoră, economia va avea performanțe bune în acest an.

„Dragă Vladimir Vladimirovici (Putin), economia țării continuă să se redreseze cu încredere, în ciuda sancțiunilor, în ciuda tuturor impedimentelor puse contra țării noastre”, a spus Mișușin.

Cu toate acestea, efectul sancțiunilor a fost dureros, fiind blocat accesul la piețele financiare occidentale și la multe piețe de export pentru companiile și mărfurile rusești.

Veniturile – vitale pentru bugetul Rusiei – din petrol și gaze în perioada ianuarie-mai a acestui an au fost aproape la jumătate față de cele de acum un an din cauza prețurilor mai mici pentru țițeiul Urals și a volumelor mai mici de export de gaze naturale.

Mobilizare vs Economie: raportul lui Mișustin, adevărat?

Trebuie să ne amintim aici că anume Mișustin a fost cel, care a susținut aprig ideea mobilizării (pe plan economic) și a contribuit la implementarea cât mai rapidă a acesteia. Dacă raportul lui Mișustin este adevărat, de ce Rusia continuă mobilizarea?

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei din acest an nu va depăși 2% din PIB, deși majoritatea analiștilor nu sunt de acord cu afirmația. Fondul Monetar Internațional se numără printre cei care se așteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!