Sari la conținut

Lacune în doctrina nucleară a lui Putin: Anunț de lovitură nucleară sau șantaj

La 25 septembrie, dictatorul rus Vladimir Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a țării în timpul unei reuniuni permanente a Consiliului de Securitate privind descurajarea nucleară, care definesc în ce condiții Federația Rusă poate utiliza arme nucleare. Unele dintre aceste modificări nu au, de fapt, niciun sens, deoarece Ucraina îndeplinește anumite puncte de mult timp, cum ar fi atacarea sistematică a instalațiilor critice de pe teritoriul rus și încălcarea integrității suveranității ruse prin lansarea unei ofensive în regiunea Kursk. Există și alte puncte care ridică îndoieli, deoarece rămâne neclar modul în care Moscova va adera la propria doctrină nucleară și dacă o va face, având în vedere lacunele care există deja în aceasta.

Urmărind exact momentul în care Rusia începe să apeleze la retorica nucleară, devine evident că pentru Kremlin aceasta este un fel de metodă de intimidare psihologică pentru a-și atinge obiectivele și a distruge planurile Occidentului de a ajuta Ucraina. Moscova face anumite pauze între șantajul nuclear, dar întotdeauna vine un moment în care amenințările se reiau, iar acest lucru se întâmplă de obicei într-un moment critic pentru Rusia.

În acest moment, cea mai mare temere a țării agresoare este că SUA, UE și Marea Britanie vor acorda Ucrainei permisiunea de a-și bate armele adânc pe teritoriul Rusiei. Și având în vedere modul în care această problemă este târâtă în Occident, Rusia profită de acest lucru, adăugând și mai mult combustibil la foc. Kremlinul speră să intimideze țările occidentale cu declarații deja depășite cu privire la utilizarea armelor nucleare, dar de data aceasta cu clauze actualizate ale doctrinei nucleare.

Putin a declarat că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva unui stat fără arme nucleare, dacă statele cu arme nucleare o ajută. Declarația controversată a dictatorului este dubioasă, făcută în mod evident doar pentru a intimida Occidentul. Este de notorietate faptul că Ucraina primește asistență din partea țărilor nucleare precum SUA, Regatul Unit, Franța și altele. Conform acestei logici, ar trebui să se concluzioneze că Rusia ar fi trebuit să lanseze un atac nuclear asupra teritoriului Ucrainei cu mult timp în urmă, dar din anumite motive nu a făcut-o încă.

Următoarea condiție în cazul în care o serie de mijloace aerospațiale, inclusiv rachete și drone, sunt utilizate împotriva Rusiei. Din nou, Ucraina efectuează de mult timp lovituri împotriva instalațiilor de pe teritoriul Rusiei, printre care rafinării de petrol și instalații militare importante pentru complexul militar-industrial rus. Cu toate acestea, abia acum Moscova a decis să încerce să oprească aceste lovituri prin intimidări triviale, în speranța că fie Kievul își va reconsidera acțiunile, fie partenerii ucraineni vor insista să nu creeze o „escaladare”.

În cazul unei amenințări la adresa suveranității Federației Ruse și al utilizării de arme convenționale împotriva acesteia, țara agresoare poate riposta cu arme nucleare. Cu toate acestea, până în prezent nu a făcut acest lucru, nici măcar în ciuda ofensivei AFU asupra regiunii Kursk, ceea ce este o altă dovadă a faptului că schimbările în doctrina nucleară sunt intimidări banale, fără intenția de a acționa radical.

În caz de agresiune împotriva Belarusului, care este aliatul Rusiei în război, țara agresoare poate recurge și la utilizarea armelor nucleare. Cel puțin teoretic, o astfel de schimbare în doctrină a fost făcută; în realitate, este puțin probabil ca Rusia să recurgă la acțiuni atât de radicale de dragul țării pe care o folosește drept marionetă. Probabil, această condiție a fost creată pentru a nu pierde controlul asupra Belarusului, creând iluzia unei așa-zise apărări.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, este convins că schimbările din doctrină nu sunt altceva decât manipulări și intimidări obișnuite: „Șantajul nuclear al lui Putin este teama de armele ucrainene, care privează Rusia de depozite strategice de arme și îi afectează lui Putin capacitatea de a continua teroarea. Este o propagandă a fricii din frică. Nimic mai mult”.

În plus, armele nucleare ale Rusiei nu se descurcă atât de bine pe cât ar dori Kremlinul. Zilele trecute, în timpul unui test rusesc, racheta balistică nucleară intercontinentală PC-28 Sarmat a explodat. Detonarea rachetei a distrus un întreg poligon de testare, provocând incendii și pagube semnificative vizibile în imaginile din satelit ale Planet Labs.

Recunoașterea unui astfel de eșec de către Moscova ține de domeniul imposibilului și, prin urmare, cu siguranță nu merită să așteptăm comentarii oficiale din partea autorităților ruse pe această temă. Rusia subliniază acum „puterea” țării și capacitățile sale nucleare, care, conform modificărilor, pot fi utilizate în orice moment. Acest lucru a fost deja raportat masiv de mass-media de propagandă rusească, cum ar fi RIA Novosti, care spune că noile modificări ale doctrinei nucleare sunt calibrate și în conformitate cu amenințările militare care ar fi căzut asupra Rusiei.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Putin continuă să amenințe cu un atac nuclear pentru a-și spori controlul asupra procesului decizional occidental, inclusiv pentru a împiedica autorizarea armelor occidentale de a lovi Rusia. Analiștii sunt convinși de mult timp că declarațiile Rusiei cu privire la armele nucleare nu au nimic de-a face cu disponibilitatea reală de a le utiliza.

Faptul că Rusia, în al treilea an al unui război la scară largă în centrul Europei, își permite să apeleze la șantajul nuclear ca la ceva obișnuit arată lipsa de reacție din partea lumii care a permis ca acest lucru să se întâmple. Dacă Moscova ar fi văzut urgența și fermitatea ajutorului pentru Ucraina, frica nu ar fi permis unei țări agresoare să manipuleze retorica nucleară împotriva acelor țări care sunt, de asemenea, state înarmate nuclear. Cu toate acestea, incertitudinea din partea țărilor occidentale nu face decât să încurajeze Rusia să fie și mai brutală, ceea ce este evident atât în acțiuni, cât și în cuvinte.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!