Sari la conținut

Legătura dintre Trump și Putin: ce se întâmplă dacă primul devine președinte

Republicanii aflați sub influența directă a lui Donald Trump, care a primit cel mai mare rating în Partidul Republican pentru rolul de viitor președinte al Statelor Unite, continuă să blocheze ajutorul militar pentru Ucraina. Politicianul continuă să facă declarații zgomotoase despre legături strânse cu Putin și despre încheierea războiului ruso-ucrainean în 24 de ore dacă va câștiga alegerile. Ucraina și UE se tem de o astfel de evoluție, deoarece potențialul președinte al SUA va face totul pentru a lăsa Ucraina fără sprijin extern și pentru a-l lăsa pe Putin să câștige războiul cu orice preț. Vorbim despre decizii care vor contrazice Constituția Ucrainei și îi vor distruge suveranitatea.

Financial Times scrie că Donald Trump are un efect devastator asupra politicii externe și creează premisele pentru divizarea internă a Statelor Unite. În ciuda tuturor încercărilor de a ajunge la un acord, republicanii din Congres ignoră apelurile la compromis și frânează ajutorul militar pentru Ucraina. Această întârziere are deja consecințe ireparabile pe front – din cauza unei grave penurii de muniție, numărul pierderilor AFU a crescut. Dacă Congresul SUA nu reușește să reziste influenței lui Trump și să ajungă curând la un acord între ei, a doua jumătate a anului 2024 va fi și mai dificilă pentru ucraineni. Consecințele ar putea fi de proporții globale, în special, vorbim de probleme de integritate europeană.

Trump face în mod regulat declarații în care justifică agresiunea rusă și susține că comunică adesea cu președintele rus. În special, politicianul american face aluzii în care îl acuză pe actualul președinte american Joe Biden de inacțiune și declară sus și tare că dacă el ar fi președinte – Rusia nu ar ataca pe nimeni.
Este acest lucru cu adevărat adevărat?

Trecutul politic al ex-președintelui american lasă mult de dorit – Trump s-a concentrat în mod constant pe ruinarea planurilor pentru Ucraina, în special șantajându-l pe Vladimir Zelensky în 2019 și frânând un ajutor militar important pentru Kiev în timpul procesului de destituire. De asemenea, în timpul președinției sale, Trump a ignorat faptul că Rusia a încălcat o serie de acorduri care se refereau la încetarea ostilităților în estul Ucrainei, în strâmtoarea Kerch și în Marea Azov.

Politicianul american nu a făcut nimic pentru a confirma în fapte declarațiile sale zgomotoase. Dimpotrivă, declarațiile sale despre războiul din Ucraina sunt purtătoare de maximul de sentiment pro-rusesc, care nu are nimic de-a face cu Formula de pace a lui Zelensky, care enunță condițiile pentru încheierea războiului.

Posibilitatea de a pune capăt războiului în “24 de ore”, pe care Trump ține atât de mult să o sublinieze, nu este altceva decât o manipulare. Războiul ruso-ucrainean durează de 10 ani, este imposibil să pui capăt unui conflict de o asemenea amploare în 24 de ore. Trump a respins invitația lui Zelensky de a veni în Ucraina și de a vedea cu ochii lui că pacea nu va fi obținută datorită acordului cu Putin. Politicianul afirmă că îi cunoaște foarte bine atât pe Putin, cât și pe Zelensky, dar, în același timp, nu merge în contact direct cu președintele ucrainean.

Angajamentul lui Trump față de Putin, care este ucigașul a sute de mii de ucraineni pașnici, nu poate fi în niciun caz un semn bun. Atâta timp cât președintele Rusiei rămâne un dictator cu intenții criminale, el nu poate fi un partener al Statelor Unite. Ucraina se teme de recentele declarații ale lui Trump, potrivit cărora, dacă va câștiga alegerile, SUA va face o înțelegere cu Rusia și războiul va lua sfârșit. Putin și concesiile sunt lucruri incompatibile, dictatorul rus nu se va opri până când nu va reuși o preluare completă a Ucrainei. Dacă, cu Donald Trump la putere, SUA se va alia cu Rusia, va fi o greșeală americană istorică, ale cărei consecințe catastrofale vor schimba pentru totdeauna ordinea mondială și vor transforma lumea într-o închisoare totalitară.

Putin își pune speranțe uriașe în Trump, iar acesta, la rândul său, speră ca în ajunul alegerilor prezidențiale din SUA Ucraina să sufere o înfrângere pe front. Acest lucru îi va permite să urce în rating și să-l depășească pe Joe Biden. Putin, la rândul său, va primi un sprijin fără precedent din partea SUA, ceea ce va consolida capacitatea militară a armatei ruse.

Acum depinde de republicani, care sunt complet îndatorați de instrucțiunile lui Donald Trump. Congresul trebuie să înțeleagă că rezolvarea conflictului intern va contribui la prevenirea consecințelor catastrofale globale în viitor. Atâta timp cât există o șansă de a opri desfășurarea unui război și mai mare, ea trebuie să fie valorificată imediat. În caz contrar, lumea va avea parte de mulți ani de războaie brutale pe care Rusia le va declanșa din cauza lipsei unei rezistențe suficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!