Sari la conținut

Londra: Aeroportul Luton a suspendat toate zborurile cauza unui incendiu

Aeroportul londonez Luton a suspendat toate zborurile până miercuri la prânz din cauza unui incendiu care a provocat prăbuşirea parţială a uneia dintre parcările sale, a anunţat conducerea sa, scrie AFP, potrivit sursei.

“Siguranţa pasagerilor şi a personalului nostru rămâne principala noastră prioritate. Prin urmare, am luat decizia de a suspenda toate zborurile până miercuri, 11 octombrie, la ora 12.00”, 11.00 GMT, a indicat aeroportul situat la aproximativ patruzeci de kilometri nord de centrul Londrei şi deservit de mai multe companii aeriene low-cost.

Parcarea Terminalului 2 a suferit “o prăbuşire structurală semnificativă”, potrivit serviciului de pompieri din Bedfordshire.

Cincisprezece maşini de pompieri au intervenit la incendiul care a afectat jumătate din structura cu mai multe etaje şi a implicat numeroase maşini.

Zborurile au fost suspendate până miercuri, la ora 12:00 BST, pentru siguranţa pasagerilor şi a personalului, precizează aeroportul.

Patru pompieri şi un membru al personalului aeroportului au fost transportaţi la spital după ce au inhalat fum, iar o altă persoană a fost examinată la faţa locului.

Sute de persoane sunt blocate în Luton în această dimineaţă, fără nicio modalitate de a ajunge acasă.

Mulţi au declarat pentru BBC că maşinile lor se aflau în parcare.

Toate hotelurile sunt rezervate, iar mulţi pasageri susţin că liniile aeriene i-au lăsat pur şi simplu baltă.

Există o prezenţă intensă a poliţiei, iar mulţi ofiţeri fac tot posibilul pentru a îndepărta oamenii de la locul accidentului. Pentru unii dintre pasagerii blocaţi, engleza nu este prima lor limbă.

Mulţi dintre ei se grăbesc cu bagajele lor spre gara aeroportului Luton în încercarea de a prinde un tren sau un autocar spre alte aeroporturi pentru a prinde zboruri în următoarele ore.

Aeroportul Luton din Londra este al cincilea aeroport ca mărime din Marea Britanie, după Heathrow, Gatwick, Manchester şi Stansted, transportând peste 13 milioane de pasageri în 2022.

Serviciul de ambulanţă a declarat că un incident critic a fost oprit, dar va “rămâne la faţa locului pentru a sprijini colegii de pompieri şi de salvare”.

Imaginile partajate online arată flăcări uriaşe şi fum care se ridică de la ultimul etaj al clădirii.

Aeroportul a transmis că un incendiu la o maşină s-a extins.

S-au putut auzi alarme de vehicule şi explozii puternice, iar un martor a descris viteza cu care focul a străpuns etajul superior al parcării ca fiind “incredibilă”.

Serviciul de pompieri a declarat că primul apel despre incendiu a venit la ora 20:47 BST.

“Echipajele de pompieri lucrează pentru a stinge incendiul şi pentru a preveni răspândirea acestuia la clădirile adiacente şi la celelalte vehicule”, au mai precizat pompierii.

Poliţia şi ambulanţa sunt prezente, iar pompierii au sfătuit locuitorii din zonă să închidă ferestrele şi uşile şi să evite zona.

Aeroportul a spus într-o declaraţie: “Toate zborurile sunt în prezent suspendate în timp ce serviciile de urgenţă răspund la un incendiu de maşină care s-a extins în parcarea Terminalului 2”.

“Accesul la aeroport este în prezent restricţionat şi rugăm oamenii să nu călătorească la aeroport în acest moment. Vor urma actualizări ulterioare”, au mai transmis oficialii aeroportului.

Aceştia au precizat că personal suplimentar este la dispoziţie pentru a oferi asistenţă pasagerilor şi a spus că aceştia ar trebui să contacteze compania lor aeriană pentru informaţii despre zboruri.

Pe site-ul aeroportului se precizează că parcarea care a luat foc se află “la doar cinci minute de mers pe jos de intrarea în terminal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!