Sari la conținut

Lovitură de stat în Rusia? Prigojin, acuzat de rebeliune armată, le cere lui Șoigu și Gherasimov să vină în Rostov

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC. Imaginile de pe reţelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul din Moscova a anunţat că sunt luate măsuri antiteroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. Autostrada M4 a fost închisă la graniţa dintre regiunile Lipeţk şi Voronej, afirmă guvernatorul din Lipeţk. Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că trupele sale au fost atacate de elicoptere pe o autostradă şi ameninţă că va distruge totul în jur.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters. Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

09:24 – Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală” de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

09:08 – Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

08:47 – Președintele rus Vladimir Putin se va adresa la televiziunea de stat, transmite agenția TASS, citată de Reuters.

08:39 – Prigojin, a cerut într-o înregistrare video postată sâmbătă, ca ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și generalul de rang înalt al Rusiei, Valeri Gherasimov, să vină să se întâlnească cu el în orașul Rostov pe Don, în sudul țării, transmite Reuters.

Prigojin a declarat într-un videoclip postat pe rețelele de socializare de propriul său serviciu de presă că se află acum la sediul central al Districtului Militar Sudic, care se află în Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul Telegram pro-Wagner “Razgruzka Wagnera”, el a fost văzut stând între doi generali de rang înalt, unul dintre ei fiind generalul-locotenent al armatei Vladimir Alekseyev, care a publicat anterior o înregistrare video în care îl îndemna pe Prigojin să își reconsidere demersul declarat de înlăturare a conducerii.

„Am ajuns aici, vrem să îi primim pe șeful Statului Major General și pe Șoigu”, a spus Prigojin în înregistrarea video. „Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova”.

…..

Autostrada M4 leagă Moscova de regiunile din sud, inclusiv Rostov cu principalul său oraş, Rostov pe Don, unde au fost văzuţi bărbaţi înarmaţi.

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţii care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

„Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”, a afirmat el.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: „Situaţia actuală necesită concentrare maximă a forţelor pentru a menţine ordinea”.

„Agenţiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi şi să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut, anterior, fără a oferi dovezi, că forţele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia.

Vehicule militare ruseşti au fost desfăşurate pe străzi în oraşul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de graniţa cu Ucraina. De asemenea, BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

Imaginile postate pe Telegram par să arate că forţele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don.

Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfăţişează bărbaţi în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile aţintite asupra acesteia.

La rândul său, guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate în Rusia.

Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov.

Igor Artamonov a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!