Sari la conținut

Ludovic Orban despre limitarea adaosul comercial: Ordonanța asta constituie un precedent periculos. Mâine poate la case, poimâine la electrocasnice

​Fostul premier Ludovic Orban intenția Guvernului de a plafona adaosul comercial precizând , într-o postare pe pagina sa de socializare că este o „încălcare grosolană a libertății economice și o gravă perturbare a liberei concurențe în economie”.

„Libertatea economică este o componentă esențială a libertății. Sunt categoric împotriva oricărei intervenții a guvernului care îngrădește libertatea economică. Sunt inamicul oricărei decizii guvernamentale care denaturează funcționarea mecanismelor pieței. Impunerea de limite maxime ale adaosului la procesare, distribuție și comercializare reprezintă o încălcare grosolană a libertății economice și o gravă perturbare a liberei concurențe în economie”, scrie fostul premier Ludovic Orban pe Facebook.

Orban atrage atenția că intenția guvernului de a impune prin OUG limite maxime ale câștigului pentru actorii economici care desfășoară activități de procesare, distribuție și comercializare „arată ignoranța guvernanților în materie de economie și lipsa lor de respect față de libertatea economică și față de reglarea firească a pieței prin evoluția cererii și ofertei”.

„Despre adaosul maxim de 5% pe întreg lanțul de distribuție spun doar că este rupt complet de realitate. În privința adaosului comercial, precizez că nu poate fi impus un plafon maxim. Există o varietate foarte mare de comercianți, care practică adaosuri diferite în funcție de mulți factori. Nu poți să impui același adaos pentru toți. Unii au investit mult și au costuri mari de amortizare. Alții au costuri pentru a asigura condiții de comercializare civilizate: parcări, aer condiționat, spații de depozitare moderne, iluminat specific, angajați mai bine pregătiți și plătiți etc. Este posibil ca pentru mulți comercianți adaosul maxim să fie mai mic decât costurile lor. (…) 0rdonanța asta constituie un precedent periculos. Astăzi la alimente, mâine poate la case, poimâine la electrocasnice, răspoimâine la materiale de construcție și ne putem trezi într-o zi că libertatea economică a murit”, concluzionează fostul premier.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de Urgență prin care vrea să limiteze adaosul comercial pentru trei luni, astfel încât prețul unor alimente să scadă la raft. Adaosul comercial nu va depăși 20%, iar măsura ar urma să se aplice pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, astfel încât prețurile să scadă la 14 produse agricole și alimentare. Consiliul Concurenței atrage atenția însă că există multiple riscuri ale acestei măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!