Sari la conținut

Lula da Silva vrea să evite arestarea lui Putin dacă participă la summitul G20

Poziția oficială a Braziliei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei este neutră. Mai mult, țara insistă asupra necesității unei soluționări diplomatice a conflictului. Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a demonstrat un angajament față de dictatorul rus încă de la începutul invaziei la scară largă, care a devenit deosebit de evident după ce a cerut ca președintele Putin să participe la summitul G20.

Poziția Braziliei a fost evidentă prin refuzul repetat de a furniza arme pentru Ucraina și prin declarații ale oficialilor brazilieni care au justificat în mod clar agresiunea rusă. Președintele brazilian consideră că, dacă războiul ruso-ucrainean se desfășoară la o mie de kilometri distanță de țara sa, nu are “niciun sens” să ajute. În opinia sa, furnizarea de arme ar însemna “implicarea în război” și “participarea directă la acesta”.

După cum se știe, în martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și al ombudsmanului Lvova-Belova, care au fost acuzați de deportarea ilegală a copiilor ucraineni pe teritoriul Federației Ruse. Statele care au ratificat Statutul de la Roma sunt obligate să îl aresteze pe liderul rus dacă acesta vizitează una dintre aceste țări. În ciuda faptului că Brazilia a ratificat Statutul de la Roma, Lula da Silva continuă să caute modalități de a obține permisiunea pentru vizita lui Putin. În toamna anului trecut, el a declarat că, atâta timp cât este președinte al Braziliei, Putin nu va fi niciodată arestat pe teritoriul său, deci nu are de ce să se teamă și poate participa în siguranță la summitul G20.

Relațiile dintre Brazilia și Ucraina lasă mult de dorit, deoarece din cauza așa-zisei neutralități a primei țări, cea de-a doua pierde o cantitate mare de arme rare pe front și, de asemenea, trebuie să reacționeze la declarațiile nu foarte bine cumpănite ale lui da Silva, care, pe lângă “poziția neutră” într-un război total, a oferit Ucrainei să renunțe la teritoriile ocupate de Rusia.

De asemenea, brazilienii încearcă să evite să vorbească despre război din cauza poziției oficiale a țării și continuă să facă presiuni pentru negocieri. Lipsa de asistență pentru Ucraina, care se luptă cu agresiunea, și asistența flagrantă acordată liderului țării agresoare ridică multe întrebări și îndoieli cu privire la adevărata poziție a Braziliei. Neutralitatea înseamnă neamestec, dar da Silva face acum tot ce poate pentru a-l ajuta pe Putin să reintre pe scena internațională.

În loc să sugereze Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei și să pună astfel capăt războiului, liderul brazilian sugerează ca Ucraina să renunțe la Crimeea. În opinia sa, acest lucru ar urma să “ducă la pace” și să oprească Rusia. Cu toate acestea, adevărul este că singurul lucru care poate face Rusia să renunțe în cele din urmă la expansiunea și genocidul ucrainenilor este forța și rezistența, ceea ce necesită asistență din partea partenerilor și multe arme.

Guvernul brazilian lucrează acum pentru a asigura prezența fizică a lui Putin la viitorul summit și pentru a evita arestarea sa. Pentru a face acest lucru, a fost făcut un apel la Comisia de Drept Internațional a ONU pentru a permite liderilor de țări să evite urmărirea penală în timpul vizitelor internaționale. Cu alte cuvinte – guvernul brazilian propune discreditarea Statutului de la Roma al CPI, ceea ce i-ar permite dictatorului rus să călătorească liber prin țări.

Reticența de a-l aresta pe Putin a determinat Brazilia să ia în considerare retragerea din Curtea Penală Internațională. Acest lucru a fost anunțat în septembrie anul trecut de ministrul brazilian al justiției și securității publice, Flavio Dino. Acesta consideră că fiecare țară din cadrul ONU ar trebui să revizuiască Statutul de la Roma și implicarea sa în acesta.

Reprezentarea oficială a lui Putin pe scena mondială, mai ales după tot ceea ce a făcut împotriva poporului ucrainean și fraudarea alegerilor, nu ar trebui să fie permisă, deoarece este un criminal care a început un război împotriva lumii civilizate. A-i permite să participe la evenimente internaționale înseamnă a permite Rusiei să își înfige și mai adânc rădăcinile în politica mondială și va spori manipularea agresorului asupra situației globale din lume. Acest lucru va afecta în mod negativ sprijinul occidental pentru Ucraina și va scoate Rusia din izolare.

Rusia a fost izolată din cauza sancțiunilor internaționale și a hotărârii CPI. Occidentul va face un mare pas înapoi dacă va fi de partea lui Lula da Silva și îi va permite lui Putin să facă o vizită la summitul G20 din toamnă. Acest lucru va deschide multe uși pentru dictatorul de la Kremlin pentru a comite noi crime și nu va opri în niciun caz războiul din Ucraina, care riscă să se transforme în ceva mai mare.

Rusia este o țară imperialistă care ucide sute de ucraineni în fiecare zi, cu alte cuvinte, care desfășoară un genocid al națiunii ucrainene. Asocierea lui Lula da Silva cu Putin sugerează că liderul brazilian susține crimele rusești și că poziția de neutralitate este doar o acoperire pentru a justifica adevăratele opinii ale lui da Silva. Dacă Putin reușește să participe la viitorul summit, Brazilia trebuie să onoreze Statutul de la Roma și să-l aresteze pe criminalul care a fost în pielea “președintelui” rus timp de decenii.

Autor: Inna Volodina

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!