Sari la conținut

Marine Le Pen propune colaborarea cu Giorgia Meloni pentru a dezvolta una dintre cele mai influente forțe politice din Uniunea Europeană


Marine Le Pen, lidera mișcării de extremă dreapta din Franța, a invitat-o pe Giorgia Meloni, lidera partidului guvernamental din Italia, să se alăture pentru a forma împreună o puternică forță politică europeană, care ar deveni al doilea cel mai mare bloc din Parlamentul European după alegerile din 6-9 iunie. Meloni a exprimat deschiderea către o colaborare, dar nu a confirmat încă o unificare, conform informațiilor furnizate de Politico și Reuters, relatează sursa.

Partidele populiste, naționaliste și de extremă dreapta sunt anticipate să obțină rezultate semnificative la alegerile din 6-9 iunie, însă diviziunile interne, uneori puternice, ar putea împiedica realizarea întregului lor potențial, în special din cauza unor chestiuni controversate, inclusiv conflictul Rusiei din Ucraina.

În acest context, propunerea Marinei Le Pen către Giorgia Meloni ar putea avea un impact semnificativ.

“E momentul să ne unim, ar putea fi cu adevărat benefic. Dacă vom colabora, vom forma al doilea grup ca mărime în Parlamentul European. Cred că nu trebuie să ignorăm această oportunitate”, a declarat ea, într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Meloni, care este, de asemenea, abordată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a lucra împreună cu Partidul Popular European de centru-dreapta, a indicat că este deschisă la colaborare cu partidele de dreapta, însă nu a confirmat explicit unificarea în Parlamentul UE.

Partidul Adunarea Națională (RN) condus de Le Pen este în prezent membru al grupului politic Identitate și Democrație (ID), în timp ce formațiunea lui Meloni, Frații Italiei, face parte din Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Invitația lui Le Pen vine la scurt timp după ce grupul ID a decis să excludă Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, în urma unei serii de scandaluri care l-au transformat într-o prezență nepotrivită. În grupul ID mai este inclus și Liga, un partid antiimigrație care face parte din coaliția guvernamentală alături de Meloni în Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!